DSLR Nikon OR Canon?

Pening2 memikirkan mau nikon or canon utk camera DSLR... entahla tiba2 sejak 2 menjak ni aku jadi obses sgt2 tentang camera... selain aku memikirkan ANN Concept Resources amat2 memerlukan camera jenis DSLR supaya image yg diambil betul2 cantik dan terbaik~! Rasanya setakat ni himpunan untuk keuntungan ANN Concept dah lebih mencukupi utk rembat satu DSLR ni.... mudah2an la termakbul.... 
Ade jugak tanya mmber2... kalau nk rembat DSLR yg harga 4k keatas tu x dpt la kot...kalau takat 3K kebawah tu rasa boleh lagi... ANN Concept pun memerlukan duit simpanan lebih... hurm.... 


Dan masalah satu sekarang ni brand apa nak pakai... member2 ramai yg suggest Nikon and Canon... selain dari tu jgn ambil... sebab Nikon dan Canon memang ianya khusus utk produk camera. Jadi 2 brand ni jela yang berani aku pandang dan servey2.... then untuk permulaan aku servey2 dulu di web canon.... dan kemudian hati bertaut kat model EOS550D ni.... harga pun dalam RM2k lebih...jadi bawah dari 3k mcm yg aku bajet... 
ERm..kenapa aku pilih brand canon ni? sebab dari hasil carian aku di internet...rata2 suggest canon...sebabnya functionya yg mudah utk mereka yg baru berjinak2 dengan camera DSLR ni... aku bukan pro ok~! selain cameranya agak ringan...mudah dibawa ke mana2... ada jugakla tanya2 kat kedai camera... kenapa org sekarang byk guna nikon berbanding canon? then jurujual tu cakap... sebab itu trend... sebelum nikon ni wujud...orang guna canon jugak kan.... =) then aku pun buatla homework sikit2 nk tau pasal canon and nikon ni... xtau la org lain cemane...tpi hati aku kuat nak canon berbanding nikon.... hu3x... 


macam yang tertulis di blog MrNAmiE... 


''Dari segi fungsi pula, memang mudah untuk digunakan lebih-lebih lagi kepada orang yang baru berjinak-jinak dengan kamera DSLR nih macam aku. Hampir segala fungsi yang ada disediakan di dalam kamera ni. Oleh kerana kamera ni merupakan kamera kategori beginner, masih ada disediakan mode basic seperti mode potrait, landscape,macro, sport, dan auto. Jadi kepada pengguna DSLR yang masih baru, agak mudah la kalau nak menggunakan kamera nih.''


Erm tunggula seminggu 2 lagi...nk servey2 lagi...mana tau dapat lagi harga terbaik... =) semoga usaha untuk memperkembangkan ANN Concept lebih maju berjaya... Ya Allah, permudahkan dalam segala urusan aku dan suamiku... Amin....

Ulasan

  1. nikon terbaekkk~kan ade the latest dh kuar nikon model 7--- kot, xingat lak

    BalasPadam

Catat Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Jumlah Kalori Dalam Makanan

Langkawi Honeymoon

Make-up KERETA