Terima Kasih berada diblog ini! Jom follow! »

20 Disember 2012

Bye2 friends...

Tik tok tik tok... x sampai sebulan pun lagi aku untuk aku stay di office sekarang ni... Hampir 4 tahun aku berada disini... mencari rezeki yang halal... Selamat tinggal space... hurm, mula2 aku pun x terfikir untuk resign seawal ni.. tapi x sangka pulak, resuma yg aku saja2 hantar... tau2 office baru aku tu panggil aku untuk interview 2 minggu sudah... Alhamdulillah.. dengan gaji yg aku pohon...walaupun mereka offer kurang sedikit dari yg aku pohon...tpi dengan gaji yg lebih dari 2k bagi aku memadai kot untuk kos hidup di ipoh nanti... Lupa nak say... sekarang aku kerja di bandar baru bangi, selangor.. dan office baru nanti di ipoh, perak... Apa yang menarik minat aku utk hantar resume ke opis baru tu sebab company tu same industry dengan company aku sekarang. Jadi, orang kata kalau kita nak dapatkan gaji yang lebih sikit dari sebelum ni, sebaiknya cari company baru yg same industry... Syukur Alhamdulillah, memang mudah urusan temudugaku... awal2 lagi pihak HR dah maklumkan yang aku adalah satu2nya orang yang mereka panggil walaupun ramai yang hantar resume, dan disebabkan aku punya pengalaman hampir 4 tahun dalam industri yang sama. Then office baru tu pun memang dah familiar sangat dengan nama company aku sekarang. Siap setiap nama bos2 kat sini pun pihak sana tahu... Jadi.. dorang setakat tengok artwork aku... x tanya pun apa kelulusan aku.. then Congrats! aku dah pun ditawarkan.. hari tu juga pihak sana buat surat offer utk aku sign.... Alhamdulillah.. mungkin rezeki ku kali ni.. Mak apa lagi.. memang excited sangatlah bila tahu anaknye dah nak lari pindah ke perak... dalam kereta balik dari interview mak dah berangan2 dah nk duduk dengan aku kalau aku duk kat ipoh nanti... mak2.. seronok sangat tu... ''Balik ni mak nk sujud syukur'' ayat mak yang buat aku dan hubby tersenyum... Tahu.. mak bersyukur sangat aku dpt kerja di ipoh.. atlest x jauh sangat nk balik kampung.. kalau dari ipoh ke ayer tawar dalam 50 minit mcm tu je... dari ipoh nak ke taiping dalam 1jam lebih sikit la... jadi.. nak balik ke kampung suami pun x jauh mana... kos hidup pun tak tinggi sangat...

Setelah 4 hari aku berteka jawab dengan keputusan yang aku bakal buat.. lastly aku beranikan diri jumpa dengan bos aku sekarang... point2 yg buat aku rasa boleh sentap dengan ayat2 bos...

~kalau u nak pergi, kita pun x boleh nak stop u...
~kita pun x boleh nk janji untuk naik gaji u banyak
~berapa sana offer u? - bila aku jawab dlm 2k lebih.. bos just diam je...
~but all director sini semua puji dengan performances u as designer... -bos.. kalau takat puji.. boleh hidup meh?
~u fikir dgn suami u, then keputusan bagi tau saya... 

hmmmmmmmmm.... part yg bos cakap pasal all director puji tu memang membuatkan aku nangis x berenti2 dalam bilik bos... sedih sangat.. sampai hati bos x tahan aku pergi dari company ni.. dekat 4 tahun kerja sini.. tapi rupa2nya bos memang dah x sayang aku... sedih sangat... memang aku x berhenti nangis satu hari tu... aku sedih sesangat sebab dulu sebelum designer kat sini ramai sampai 6 org mcm ni.. masa tu aku dengan Aeson saja.. bos penah say dgn aku...kdg2 aku bila aku bawak surat cuti masuk bilik bos.. bos main2 ckp.. surat apa tu? jangan bagi saya sakit jantung ye kalau tu surat resign.... sedih tau bila teringat perkara2 mcm tu.. yelah bos... dah tau.. sekarang dah ramai designer... aku ni dah x dipandang sebelah mata... Maybe kalau bos say suruh aku stay.. dan up sikit gaji.. memang aku akan stay sini... syg nk tinggal kawan2.. syg nk tinggal suasana disini.. malahan Bangi dah sebati dalam hidupku...

Bila bos buat mcm tu.. memang aku kecewa sangat... aku call suami sambil menangis.. suami pun ckp.. terus tulis surat... maksu, adik dan mak pun ckp benda yg sama.. aku kena terima hakikat... perubahan perlu dalam kehidupan ni... InshaAllah ada lagi rezeki ditempat lain... Dan.. hari tu juga aku hantar surat perletakan jawatan.. terima kasih bos kerana beri aku peluang utk bekerja disini hampir 4 tahun.... terima kasih banyak2.... Dan selamat datang utk diri ku di ipoh nanti... semoga semua berjalan dengan baik2 saja... InshaAllah... amin.... Jom layan gambo2 suka suki ari ni.. saje kami bergambo reramai... hi3

me n nita

me n peng



me n shade... kwn baik nih.. huaaaaaa
Sayang kamu semua kawan2.... =)

19 November 2012

Langkawi Honeymoon



12/11/2012 - isnin
Pukul 11 malam kami berdua bergerak menuju ke Kuala Kedah dari Kajang... Saja gerak malam.. konon nak mudah perjalanan... :) kami memilih ferry je untuk honeymoon ke langkawi ni. Nak book flight memang dah tak sempat, coz ikut perancangan awal aku dan suami, destinasi honeymoon kami kali ni adalah terengganu... he3... memandangkan sekarang musim hujan, jadi last minutes kitorang tukar plan... then fikir.. kalau pergi langkawi, balik dari honeymoon boleh terus singgah ke kampung... :) Kereta kami pinjam kereta sepupu je... coz kereta dia myvi... save sikit minyak... thanks a lot eda... bagi kitorg pinjam kereta... tukar seminggu jap.. eda bawak persona kitorg...dan kitorg bawak myvi dia... hi3... Malam tu kitaorg bergerak dengan gaya cool je... huby say... kita gerak slow2 je... Sepanjang nk menuju ke Kuala kedah tu... dekat2 600km ye...hu3.. terbeliak gak bijik mata masa tengok signboard di highway...hu3... but still berlagak cool... then pandang huby... hahahaha... ''kita memang buat kerja gila!'' kitaorg pun sama2 ketawa... Kesihatan aku malam tu kurang sihat sikit... selesema + batuk... aduhai... kalau x disebabkan hotel dan kereta sewa yang dah pun kitorg book dan bayar awal2... mau cancel ni...hu3... Sepanjang perjalanan tu.... 2 kali kami berhenti di R&R... sekali di hentian R&R Tapah dalam pukul 2 pagi... dan kemudian di hentian R&R Bukit Merah...kami tidur sekejap dan selepas solat subuh dalam lingkungan pukul 6 tu... kami pun meneruskan perjalanan ke Kuala Kedah...

13/11/2012 - selasa
Alhamdulillah, kami sampai di Jeti Kuala Kedah dalam pukul 8.30 pagi... Cari port untuk sewa tempat letak kereta...murah je... kebetulan cuti sekolah time tu.. jadi ada satu sekolah, pihak PIBG sewakan tapak sekolah untuk park kereta... jadi 3hari 2 malam... RM20 saja... ok lah kan... 


Serius, kami berdua memang main hentam je.. Sampai di Jeti Kuala Kedah, macam org blur2 kejap.. hahaha... cepat2 cari kaunter tiket ferry... Lastly dapat tiket ke Langkawi pukul 9.30 pagi... Oklah.. dalam 30minit saja kami nak tunggu lagi... Harga tiket ferry dari Kuala Kedah ke Langkawi RM23 je seorang Sehala.... Sehala yeeee... bukan pergi balik... jadi pergi balik seorang RM46... tu dari Kuala Kedah ke Langkawi lah... Ada satu lagi jalan nk menghala ke Langkawi ni, dari Kuala Perlis... Lebih kurang macam nilah, kalau dari Kuala Kedah nak ke Langkawi perjalanan dalam ferry dalam 1 jam macam tu.. Tapi kalau dari Kuala Perlis ke Langkawi, perjalanan dalam ferry anggaran 35-45minit je... Tapi kalau untuk ke Kuala Perlis, kena memandu 30minit lagi selepas Kuala Kedah... sebab atas lagi kan... kira, kalau lama diatas jalan, diatas ferry sekejap je la... so boleh pilih lah yang mana nak. Macam kami dah tak larat nak duduk lama dalam kereta... xpela pun lebih 15 minit je pun duk dalam ferry... Tips ni.. sebaiknya tunggu je dekat Jeti, sebab dorang akan bagi pengumuman pada para2 penumpang... macam kitaorg hari tu la... tiket pukul 9.30pagi.. tapi pukul 9.20 pagi ferry dah bergerak dah... haaaa... bahaya ok... kena standby la... jangan pergi merayap2 dah... sebab ferry main jalan je...hu3... 

Abang dlm ferry
Dalam pukul 10.30 pagi kami dah pun berpijak di bumi helang... Alhamdulillah3... berkali2 aku mengucap syukur... dengan keadaan yg selesema + batuk...cuaca pulak hujan, Allah permudahkan perjalanan kami dari Kajang - Langkawi... Macam mimpi pun ada..ha3... Lagi bersemangat bila tengok dari jauh helang batu yang besar tuuuuuu.... teringat cerita Cinta Luar Biasa... aduhai...
Sampai je di Jeti Langkawi, Kereta yang kami book dah pun menunggu... Thanks En. Shahril... Kitaorang sewa kancil auto je.. 3hari 2malam.. RM140... ok la kan? hu3.. Korang nak pergi Langkawi gak? Then nk sewa kereta gak? Ni no Tel En Shahril (010-3801170)... boleh deal awal2 dengan dia... Book fees RM50 je.. balance korang bayar masa korang pickup kereta tu di Jeti nanti.. he3.. xdelah sampai2 sana terkial2... tapi... korang pun x payah takut gak.. sebab dekat kaunter jeti ada kaunter2 untuk kereta sewa.. cuma mahal dan tak jelah bezanya.. lagi2 kalau hari cuti umum... Lagi satu.. hati2 dengan Ulat kereta sewa ni... sebaiknya korang terus ke kaunter... comfirm selamat... ulat kereta sewa ni bukannya semua tak ok, cuma risau x selamat jela.. ti dah bayar2..keretanya x dipandang.. how? hu3...

Eagle Bay Hotel
Kami Check in awal hari tu.. dalam pukul 11 pagi... di Hotel Eagle Bay,Kuah,  boleh search kat http://www.eaglebay.com.my/ Alhamdulillah, sekali lagi Allah permudahkan urusan... Bilik kami kosong.. jadi dapatlah kunci awal... he3... boleh lah mandi dan bersihkan diri... seharian memandu dari Kajang, badan pun dah bau hangit... Untuk hotel, memang aku dah pun book dan clear payment 2 minggu sebelum kami bertolak.. sebab fikir tarikh yang kami pergi tu memang time cuti sekolah dan kebetulan cuti Deepavali dan Awal Muharram... Comfirm hotel2 cepat full... Untuk hotel, murah jugakla.. kami dapat promosi.. selalu RM160/night.. tpi.. kitaorang dapat RM125/night.. sekali breakfast... murah kan untuk hotel 3 stars? Rezeki kot, Allah permudahkan lagi semua urusan kami... Alhamdulillah, memang segala2nya berjalan dengan lancar...

Lepas je kami mandi dan rehat2, perut dah kelaparan... kitorang pun terus gerak cari tempat makan... Hurm.. Langkawi sangat senang nak cari kedai makan... mana2 pun ada kedai makan... Makanan dia pun murah2... jadi tak payah risau lah kalau nak cari kedai makan ni... he3... tinggal duitnya je lagi.. 

Laksa sini the best!

Kitaorang makan area Duty Free sana nun... lepas makan terus g tengok2... memang murah la... macam2... pinggan mangkuk la.. hu2.. tpi x larat la nk g hangkut pinggan mangkuk semua tu.. nehe3... Lepas je cuci mata sekejap, kitaorg pergi ke Dataran Helang... for? ape lagi... he3... nak pergi snap gambar banyak2 la kat helang gergasi tu.. rugi kot kalau x bergambar kat helang tu... hehehe... salah satu tarikan yang ada kat Langkawi... memang terpegun la tengok helang gedabak camtu... oh.. kerdil rasa diri ni... 


Hurm... berada di Langkawi memang tempat yang tepat untuk honeymoon. Rasa romantik je.. Cuaca di Langkawi selama 3 hari 2 malam disana sangat2 la baik... xde pun hujan... Alhamdulillah, Allah makbulkan doa2 kami suami isteri sebelum kesana hari tu... Risau kan, kami pergi masa musim hujan.. risau kereta jadi kapal je... Jadi, satu hari tu, kami melilau2 dari satu tempat ke satu tempat pusing2 kuah... cari cenderahati utk mak dan mak mertua... 
Me n Haji Ismail Group
14/12/2012 - Rabu

Under Water World
Hari ke 2 berada di bumi Helang... Selepas je brekfast kami bergerak ke Pantai Chenang... Jarak dari Kuah ke Pantai Chenang ni dalam 30minit... sebab tu bila berada di Langkawi, kena la sewa kereta... nak harap teksi risau kena cekik darah je kot nanti... Sangat best berada di Pantai Chenang... view yang tenang je..  Lepas je ke pantai chenang, kami ke Under Water World... Tiket untuk masuk ke Under Water World ni RM28 seorang dewasa... Untuk kanak2 x sure pulak... sebab x tengok... hi3... Best la kat dalam tu.. tengok hidupan2 laut yg x pernah ditengok.. terpesona tengok pemandangan hidupan ikan2... 

me @ beras terbakar

Kemudian kami ke Padang Matsirat, Makam Mahsuri, Beras terbakar dan lain2.... Untuk Island Hopping kami x dapat nk joint, sebab keadaan aku yg selesema + batuk rasa macam x selesa... Hu3, book untuk island hopping dah bayar dah time tu... kira burn je la... he3... rezeki dorang jela tu... Satu hari berjalan di Langkawi memang boleh buat kaki rasa nak tercabut! Sampai je kat hotel, aku wat muka selambe je bukak kasut dan berkaki ayam naik lift... dah x larat ok! hahahaha... en huby ketawa je tengok perangai bininya ni.. habis tu... kaki dah cam x rasa apa2 dah.... pengsan! Tengah malam tu, kitaorg celebrate anniversary dalam hotel je...  dengan kaki lenguh2... kek pun kecik je... hi2... sebab berdua je kan kat hotel tu... mmg la fridge ada disediakan, tapi kan esok dah nk balik... kalau beli kek yg 1kg tu sapa yg nk habiskan? simpan bagi sape? hahahaha.... Ok, dah malas nk type dah ni... layan jela beberapa keping gambar2 kat bawah ni ek... For Abang... thanks a lots menjadi suami terbaik untuk syg... Suke sgt honeymoon jenjalan ni... next time kita plan g trip lain pulak ye... Happy anniversary yg ke 4 abg... Semoga rumah tangga kita sentiasa bahagia.. Dilimpahi rahmat dari Allah... Semoga ikatan kasih syg kita semakin kuat...  Sayang abg dunia akhirat...




peach! @ pantai chenang

i love u so much!

Banyak kiriman orang dari sendiri punya...

Nasi Lemak SALOMA... area Dataran Lang... sedap ye... try la!

8 November 2012

i Love u chocolate

Salam Jumaat... yep.. hari yang indah lagi Barakah ini...
Tak tahu apa yang nk dikongsikan hari ni... Just nk share... hari ni saja suka2 bagi Huby Surprise... Thanks a lots pada CikPuanQiqi coz tolong me buatkan coklat yg sgt kiutmiut ni bagi tempahan saya... =)

Credit to CikpuanQIQI, detail cikpuanqiqi ni boleh tengok kat bawah ye... :)

Ada member office yang tanya... hari ni ada apa2 yg istimewa ke? me say.. xlah... saja nk bagi huby... xperlu kot rasa nak tunggu hari2 special untuk gift something pd pasangan kan? coz... hari2 bersama suami adalah saat2 yg terlalu indah dan istimewa... 

For abang... terima kasih menjadi suami yg baik utk sayang... I LOVE U so much abg... sangat2~! =) Abg mamam coklat ni jgn lupe saye ye... please keep satu for me~! heh! (dah bagi amik balik...keh3.. buruk siku wooo... )

Ok, share... korang yg nk bercoklat or nk send kat huby ke.. kat couple ke.. kat mak ke.. kat sape2 lah yg korang nak... boleh order dengan member i ni... CIKPUANQIQI

Caw cin caw... happy sokmo~! =)

Hati berbelah bahagi

Hari ni hari ke 6 aku berada dalam kerunsingan memikirkan sama ada hendak terima atau tidak tawaran Politeknik tempoh hari. Ya Allah, inilah kali pertama aku rasa satu keputusan yang susah sangat untuk ku buat... susah sangat untuk ku pilih... dan susah sangat untuk ku nilai. Mungkin ianya disebabkan kisah cinta dan pengorbanan. Walaupun suami dah pun beri laluan hijau untuk ku menyambung pelajaran... tapi tegarkah aku? Hampir 5 tahun aku bersama suami... tegarkah aku meninggalkan dia? Memang... orang akan kata.. bukan lama... 2 tahun saja... yes! 2 tahun! pejam celik pejam celik sudah 2 tahun! tapi mungkin bagi org yang tak pernah rasa ditinggalkan akan kata 2 tahun adalah tempoh yg singkat! Tapi x bagi aku...! 2 tahun? tahu x... dalam tempoh 5 tahun kami bersama... x pernah suamiku tinggalkan aku... hobinya yg suka tengok bola dengan kawan2 pun ditingalkan..semata2 tidak mahu aku bersendirian... Tambahan pula aku dan suami satu tempat kerja.. pergi kerja sama.. hampir setiap hari suami hantarkan makanan pada ku... kalau ku sakit, ubat sakit pun turut dia belikan dan hantar padaku... balik kerja pun bersama suamiku.. sabtu dan ahad pun sekiranya suami aku kena bekerja lebih masa, memang aku yg offer diri untuk hantar dan ambil dia kerja..walaupun dia boleh drive sendiri... hampir 5 tahun beginilah rutin ku... dan sekarang...tegarkah aku? Ya Allah... aku benar2 tersepit dengan perkara yang sengaja aku sendiri buat sebelum ni... kalau ku tahu aku dapat tawaran tu...aku sendiri xkan aply... dan aku pun xkan jadi sebingung ni... xkan jadi sebuntu ni.. dan xkan jadi gundah gulana seperri ni... hurm..... aku bosan memikirkan...


Surat tawaran politeknik sudah beberapa kali aku keluarkan dari laci... namun x ku isi borang jawapan... dan untuk tengok surat tawaran tu pun aku x sanggup. Risau lebih kuat dibelit kekeliruan... Ya Allah... kuatkah aku?

''Knowledge is important''.... tu satu perkataan yg aku masih teriang2 sampai sekarang... rata2 kawan aku sangat suka aku menyambung pelajaran... namun ada juga yg suruh aku menilai semula dgn keputusan yg akan dibuat.. aku pun x pasti... siapa yg benar... siapa yg tidak... namun aku yakin...setiap pandangan dari kawan2 aku semuanya untuk kebaikan aku juga..  Betul... hanya dengan ilmu hidup akan berubah... tapi aku juga takut untuk membuat perubahan terbesar dalam hidupku.... Peluang ni hanya sekali dalam hidupku... hanya sekali ianya datang... dan aku takut kalau satu hari nanti, aku menangis menyesali akibat keputusan yg aku buat... Beberapa kali aku cuba bertenang... Ya... mungkin sekarang aku berada di ZON yang selesa... dengan gaji yang dicampur dengan suami sememangnya cukup untuk meletakkan aku dan suami berada di ZON selesa... tapi aku juga tahu... kita sepatutnya tak boleh sentiasa fikir dan sentiasa puas berada di ZON selesa ni... x boleh... sebab ZON selesa ni tak menjaminkan keselesaan ini akan kekal dengan kita hingga akhirnya... teringat juga dengan kata2 seorang kawan ku ni... ''Jangan cepat meletakkan diri kita berada di ZON selesa'' dan ''Untuk mendapatkan sesuatu, perlu lakukan perubahan, dan x kan rugi apa2 kalau kau sambung ke poli'' Hurm.... memang semua perkataan itu yang membuatkan hatiku dan jiwaku berkecamuk yang teramat sangat...


Dalam sedang aku memikirkan semua ini, 1 per 1 proses tawaran telah ku buat... antaranya salinan sijil2 dah pun aku minta kawanku tolong copkan pengesahan... aku pun x faham... kalau hatiku x mahu pergi.. kenapa mesti aku buat perkara2 ni? huh..... sebab ku tahu... jauh disudut hati... menggenggam segulung diploma adalah impianku... bergambar konvo dengan suami adalah cita2 ku... aku mahu keluargaku bangga dengan pencapaianku... itu impianku...itu cita2 ku... namun dalam waktu yg sama... aku x mahu melukai hati suamiku... aku x mahu suamiku susah Ya Allah... aku x mahu suamki sedih Ya Allah hanya kerana cita2 dan impianku ini... dan aku x mahu suami berjauh hati denganku Ya Allah, kerana dia adalah ciptaan-Mu yang terbaik sebagai peneman hidupku...

Ya Allah... berikan aku petunjuk-Mu Ya Allah... Lapangkan dadaku...
Andai ini tawaran terbaik untuk...Kau permudahkan semua urusan2ku nanti ya Allah... andai sebaliknya.. aku Redha... Mungkin ianya terbaik seperti mana yang telah Engkau rencanakan untuk kami suami isteri...
Amin.... Amin... Amin....

4 November 2012

Tawaran Politeknik

Alhamdulillah... Syukur sangat2 sebab permohonan aku untuk sambung study diterima... Permohonan yang saja2 aku isi rupanya rezeki utk aku kali ini. Mula2 semak keputusan memang terlopong sekejap...

Alhamdulillah, berkali2 aku mengucap syukur pada Allah...
Lepas je aku semak tawaran ni, otak aku ligat berpusing. Memikirkan kerja sekarang, memikirkan suami, memikirkan keluarga, memikirkan loan kereta. Semuanya bergabung menjadi satu. Lagi menakutkan bila aku terfikir apa jaminan aku dapat kerja lepas habis belajar 2 tahun nanti... hurm... semuanya bergabung sedaya upaya untuk membuatkan hatiku memberontak. Berperang dengan keadaan. 

Orang pertama yang aku hubungi untuk minta pendapat tentang perkara ni tentunya suami ku sendiri yang masa tu berada ditempat kerja, dan aku dirumah. Dan suamiku ckpm nnti malam lepas dia balik kerja kami duduk berbincang... Alhamdulillah, suami x menghalang, dengan syarat aku mesti belajar betul2 dan dapatkan keputusan yg baik. Aku renung wajah suami, kehairanan pun ada... betul ke suami aku izinkan? habis tu, loan? kerja? semua macam mana... dan kami pun berbincang... dan akhirnya suami aku bagitau, kalau aku jadi sambung belajar, besar kemungkinan, persona sekarang akan ditred-in... dan maybe kami akan ambil kelisa saja. Untuk kemudahan aku berulang alik setiap hujung minggu dari Sabak Bernam ke Kajang. Ada sedikit kelegaan bila suami boleh terima... dan memikirkan kami yg belum ada anak... suami x begitu berat hati nak lepaskan aku pergi... dan kemudian, aku tanya lagi suami... ''kenapa abg bagi sayang pergi?'' memang tu yg aku nk tau... 
''Sebab, abg x belajar tinggi... biarlah syg yg belajar tinggi.. yang penting niat.. susah sekejap je utk 2 tahun, masa depan? kita x tahu kan. Rezeki tu ada... syg jangan pandang belakang dah.. pandang depan dan terus je masa belajar nanti... '' Ayat2 abang tu memang cukup puaskan hatiku dan cukup membuatkan aku untuk sebak yang teramat sangat. Berulang kali aku ucapkan terima kasih buat suami tercinta... =)

Aku ada tempoh dalam 12 hari saja untuk memberi maklumbalas pada pihak politeknik samaada aku terima atau tolak tawaran ni... mudah2an Allah memudahkan segala urusankan nanti... Dan ku cuba buat sebanyak mungkin solat istikharah untuk Allah tunjukkan jalan... Andai ini yang telah Allah tetapkan untuk ku bagi mengubah kehidupanku satu hari nanti, akan ku tempuh dengan hati tabah dan Redha... 
Amin... 

10 Oktober 2012

malam yg indah

Hye semua..... dah nk tido dah ni... hi3.... tapi sambil tu tgh layan adam & hawa episod 25 & 26 with huby.... have a nice dream.... nite.... :-)

3dmax lagi

Siapa yang tahu tentang 3dmax? sila angkat tangan!!! he3.. kalau korang angkat tangan pun bukan i boleh nampak kan? hehehehe saje wat riuh2 sikit... Urm... pada yang dah tahu apa itu 3dmax, comfirm lah sangat senang bagi korang kan. Tapi kalau bagi aku yang 0 tentang 3dmax ni.... sangat2 la susah rasanya... hurm...(mengeluh kuat...Ops Tuhan x suka orang yg suka mengeluh kan...)

button dia yg kat tepi2 tu teramatlah rumit... :( x macam autocad and sketchup yg sgt senang!

4 Oktober 2012

OST Adam & Hawa - Yang Lalu Biarlah Berlalu

video
Lirik...

3 Oktober 2012

Hantu Kapcai (Rempit sampai mati)

Hye, hari ni nk story sikit tentang movie Hantu Kapcai yang aku tonton dengan encik suami semalam. Kitaorang berdua pergi tonton di GSC, Alamanda je... situ je paling dekat rasa...dalam 10-15 minit drive dah sampai. Malas nak pergi jauh2, sebab kitorg pergi time lepas kerja kan....Lama dah rasanya x layan movie ni... semalam tiba2 rasa nk tengok,,,so try la tanya huby..dia say ok! aku pun ape lgi..terus book! hahaha... ok2... merapu2 dah ni...  berbalik pada movie Hantu Kapcai ni, sepanjang cerita aku rasa sangat2 terhibur. Serius, terbahak-bahak aku ketawa. Lagi2 part Fizz Fairuz terkejut... memang gamat la dalam pawagam tu dengan suasana penonton yg bertepuk dan bersorak... Sinopsis cerita dia lebih kurang begini...

27 September 2012

Takutkah.. Tinggikah...

Penakut? yuhuuu kenapa ya kali ni tajuk entry aku penakut? ho3... kena baca sampai habis dulu ye entry ku kali ni... ok, aku ni sebenarnya seorang yang penakut. Kenapa aku cakap macam tu? hu3... ok, hari ni adalah hari ke tiga aku melepak2 2-3 jam di Stesyen Minyak Esso yang x berapa jauh dengan opis aku ni. Aku akan lepak kat sini start pukul 5.30 petang sampai lah ke 10 malam... Haaaaaaaa....tapi tu cuma masa bila suami aku kena keje ot.. haihhh... kenapa aku x balik rumah je? tau kenapa? sebab aku sangat la takut untuk duduk kat rumah tu sorang2. lagi2 pulak rumah tu double storey ok... ada 5 bilik... huaaaa...then otak aku ni ligat je fikir bukan2... macam2la terbayang sana sini.

26 September 2012

Adam Dan Hawa

Hurm... rasanya kalau disebut drama bersiri Adam &  Hawa comfirm ramai yang tahu kan tentang drama dan novel yang sedang meletup2 ni... termasuk lah aku, yang aku rasakan telah menjadi sangat obses dengan drama dan novel ni. Setakat ni dah sampai ke episod 18 dah drama ni. Takde 1 episod pun yg aku tinggal... he3... fanatik gitu. Ok, macam mana ek aku boleh terjatuh cintaaaaaaaaa dengan novel dan drama ni? ok macam ni, mula2 baca novel adam hawa ni... mula2 tau novel adam hawa ni dari anak saudara aku. beria-ia dia beritahu aku tentang ke'best'an novel tu... ok, aku yang mendengar pun rasa alahai teruja la pulak kan. Dan secara baik hatinya anak saudara ku itu meminjamkan novel adam hawa tu... Dah tu , anak saudara aku beritahu lagi, novel ni nak di dramakan... then dia sebut lagi hero drama tu nanti Aaron Aziz. Omg! mahu jerit ok... Aaron aziz? hu3... comfirmla akan ku tengok drama ni... Peminat fanatik Aaron Aziz okey! :)

25 September 2012

Patah tumbuh, hilang berganti...

''Kata orang, yang patah tumbuh, hilang berganti. 
Maksudnya, akan ada pengganti bila kehilangan sesuatu. 
Yang patah, akan tumbuh tunas baru. 
Yang hilang akan ada pengganti walaupun tak sama dan serupa. 
Dan mungkin juga yang hilang tak akan berganti dan yang patah tidak tumbuh tunas baru''

~H u d a W a h i d~

2 Julai 2012

Lama x update =)

Salam.. lamanya x update blog ni... hu3...busy berFB dari berBLOG sekarang ni... almaklumle FB lebih cepat berbanding blog... =) xtau la semenjak bile malas berblog... hu3... ade ke x org yg baca blog ku ini...ade?? xde?? xtau la kan... type aje... hiks...

Hurm... ape ek nk share hari ni? hurrrrmmm (menung jap!) Erm macam biase je kot. Hidup penuh dengan sibuk! Lappy pinky2 kat umah tu rasenye sebulan bukak berapa kali je... lgi2 bile dah ade tab android... lagi la x pegang si pinky tu... mudah kan! heret je tab dlm hanbeg...bebile rase nk online...on saje... satu jela yg payah...button kat tab tu kecik bebeno... tu yg maleh nk naip tu...nk berblog pakai tab? huaaaa kirim salam jela... type nye mau berjam2.. hu3...

hurm... ok meh citer pasal herbalife laaah! hari ni adalah hari ke 25 aku consume herbalife setelah agak lama aku x on... berat aku naik mencanak ok! xmau citer bape kg! tapi mau nangis nonggeng2... huaaaaaa.... tu yg terus decide on balik herbalife...huk2... korek2 kat huby la.. dia kan tabung saya! hahaaha! ish2...pencukur kan? hu3..  xdela...if sy x cukup duit...bru la goda2 huby mintak topupkan... ok..back to herbalife..! merapu je lebih!.. after 25 day saya on herbalife... saya da lost 5.7kg...sampai pagi ni lah... hurm... baru 5.7kg?? hurm... berganda2 lgi kena hilangkan...huaaaa tula..demuk lagi...kan dah payah... badan pun rase penat!
Set herbalife kesayangan saya! boleh SMS saya di 0122499059

Alhamdulillah pejam celik pejam celik dah dekat 2 thun aku sebagai pengedar herbalife... jadi..sesiapa yg nk rasa try2 herbalife tu boleh SMS me @ 012-2499059..sms saja ye... saya kdg2 xleh pickup hp... keje ma.. herbalife if partime job only! Before ni saya dah pernah lost 15kg dengan herbalife... itulah...lepas tu saya stop.. makan pulak x ingat...! mcD semingu 2-3 kali...amik kaw!! syg je 15kg tu buang gitu je...dah kena back to normal balik... huaaa... mudah2an la kali ni berjaya saya. Sambil tu, nk say thanks a lot to my best friesd Ms Lim... luv u... dia salah seorang org kuat yg berusaha utk tengok saya kurus selain hubby... sekarang sehari dalam seminggu... dia akan urut perut2 saya yg penuh dgn lemak2 ni... kebetulan ms lim tengah belajar cara urut di slimming centre... dia urut..mule2 ngekek2 gak...hahaha...saya x tahan dipegang ok! ms lim pun geleng2 kepala..tengok kawan dia bila diurut meroyan tibe2... =) syg u sangat dear! After urut, ms lim akan rebuskan herba2 utk saya bersauna... dia langsung x charges saya! kawan kan... saya x pernah jumpa kawan bangsa lain sebaik dia... kalau sesama muslim kita tu biasalah... ramai kwan2 baik saya... ada tasya.. ada ella... ada aton... ada lidia.. dorg pun baik2... tpi tula sy ckp... ni lah 1st time saya ada kawan baik non-muslim yg sgt2 baik... syg kawan2 saya...

Ok back to diet... hurm.. saya tau ada yg ckp...''i think ha..nurul tu x boleh kurus punya..!'' hu2...mase dengar ayat tu... rase nk melompat okey! ooooooo... we will see! utk diet kali ni saya x letak dalam tempoh 3 bulan mesti kurus! no no no! skrg saya letak... 6 bulan...biar lambat...asalkan saya x putus asa.. x jemu dan yg penting x stress masa on diet... sape kate diet best?? angkat tangan??? haaaaaaaaaaaa.... camtulah saya... saya xmau tertekan..xmau susah hati... xmau skip makan! jadi... saya decide letak tempoh panjang utk selim melim... (bermimpi jelah nk pakai kebaya raya tahun ni... x kurus lgi la time raya ni...huaaaa) hu3...

Ok... mari doakan sama2 ye saya dapat capai impian saya ye... x mintak ape2 pun...doakan saya saja dah cukup memadai... amin3... jom kite sama2 kurus dan sihat! salam... next time jumpe lagi ya... x tau bila? sebab saya bukan lgi hantu blog! kekeke.... tata

13 Mac 2012

DSLR Nikon OR Canon?

Pening2 memikirkan mau nikon or canon utk camera DSLR... entahla tiba2 sejak 2 menjak ni aku jadi obses sgt2 tentang camera... selain aku memikirkan ANN Concept Resources amat2 memerlukan camera jenis DSLR supaya image yg diambil betul2 cantik dan terbaik~! Rasanya setakat ni himpunan untuk keuntungan ANN Concept dah lebih mencukupi utk rembat satu DSLR ni.... mudah2an la termakbul.... 
Ade jugak tanya mmber2... kalau nk rembat DSLR yg harga 4k keatas tu x dpt la kot...kalau takat 3K kebawah tu rasa boleh lagi... ANN Concept pun memerlukan duit simpanan lebih... hurm.... 


Dan masalah satu sekarang ni brand apa nak pakai... member2 ramai yg suggest Nikon and Canon... selain dari tu jgn ambil... sebab Nikon dan Canon memang ianya khusus utk produk camera. Jadi 2 brand ni jela yang berani aku pandang dan servey2.... then untuk permulaan aku servey2 dulu di web canon.... dan kemudian hati bertaut kat model EOS550D ni.... harga pun dalam RM2k lebih...jadi bawah dari 3k mcm yg aku bajet... 
ERm..kenapa aku pilih brand canon ni? sebab dari hasil carian aku di internet...rata2 suggest canon...sebabnya functionya yg mudah utk mereka yg baru berjinak2 dengan camera DSLR ni... aku bukan pro ok~! selain cameranya agak ringan...mudah dibawa ke mana2... ada jugakla tanya2 kat kedai camera... kenapa org sekarang byk guna nikon berbanding canon? then jurujual tu cakap... sebab itu trend... sebelum nikon ni wujud...orang guna canon jugak kan.... =) then aku pun buatla homework sikit2 nk tau pasal canon and nikon ni... xtau la org lain cemane...tpi hati aku kuat nak canon berbanding nikon.... hu3x... 


macam yang tertulis di blog MrNAmiE... 


''Dari segi fungsi pula, memang mudah untuk digunakan lebih-lebih lagi kepada orang yang baru berjinak-jinak dengan kamera DSLR nih macam aku. Hampir segala fungsi yang ada disediakan di dalam kamera ni. Oleh kerana kamera ni merupakan kamera kategori beginner, masih ada disediakan mode basic seperti mode potrait, landscape,macro, sport, dan auto. Jadi kepada pengguna DSLR yang masih baru, agak mudah la kalau nak menggunakan kamera nih.''


Erm tunggula seminggu 2 lagi...nk servey2 lagi...mana tau dapat lagi harga terbaik... =) semoga usaha untuk memperkembangkan ANN Concept lebih maju berjaya... Ya Allah, permudahkan dalam segala urusan aku dan suamiku... Amin....

23 Februari 2012

My Hubby~~

Alhamdulillah...hari ni diberi lagi nafas oleh Allah SWT untuk aku meneruskan kehidupan...
Tak tahu apa entry yang aku nk tulis kali ni...tapi hari ni terasa indah lebih dari biasa...Cuma pagi tadi terasa malas sangat nak bangun... then huby yang bangun dulu... biaselah i tengah2 bendera merah ni... mood sangat2 x stabil..huhu... Huby bangun dulu then tarik tangan aku untuk bangun juga... dan ditolaknya aku ke bathroom supaya suruh mandi...huaaaaa aku hate mandi pagi2..hari2 kena paksa dgn huby... teruk x perangai? hahaha... punyela malas hari ni... walhal hari jumaat ni... terbayang dapat bobom best.. lepas mandi... huby pakaikan baju... then  sampai la aku siap... Kebetulan mak ada di rumah aku sekarang hanya geleng2 kepala je tengok perangai aku... hahaha memang beginilah dari mula kahwin sampai lah usia perkahwinan kami 3 tahun 6 bulan... cuma xla selalu mcm ni aku...cuma kadang2 bila datang mood malas nak pegi keje.. beginilah jadiknya... bersyukur sangat huby seorang yang penyabar... kalau dia tengok aku sedang termenung tentu dia datang dekat denganku... kalau aku tertidur di waktu senja cepat2 dia kejutkankan.... dan dimandikan aku (sensor sikit ye kat sini) hahaha... mandi saja..xde wat mende2 lain ok... sila fikiran positif... hahaha... dan kalau dia tengok aku sedih...selalu dia dia tarik aku untuk menangis dibahunya... abang.. awak sentiasa sempurnakan hari2 sayang....

Out~! sambung keje.... ^_^

8 Februari 2012

ANN CONCEPT RESOURCES

Alhamdulillah, dengan izin Allah, ANN Concept Resources telah pun selamat didaftarkan di SSM. Aku dan huby meluangkan masa time lunch semalam untuk lari sekejap ke MPKj. Inilah salah satu azam aku bermula dari tahun 2011 lagi... dan semalam ianya menjadi kenyataan. Kenapa aku pilih nama ANN sebagai perkataan pertama? A=Ajak, N=&, N= Nurul... : Ajak & Nurul :)


Dan Misi yang seterusnya adalah mencari kedai yang bersesuaian, aku dan huby still lagi tercari-cari lokasi menarik dan yg penting harga berpatutan, maklumlah bisnes baru nak bermula secara serius... Peralatan2 untuk perniagaan ada yang dah aku dan huby beli sebelum ni... Tentu kalau yg baca entry Pengorbanan aku sebelum ni kurang faham apa maksud pengorbanan yang aku cuba sampaikan kan... inilah pengorbanan aku yg sebenar-benarnya pada masa depanku dan suamiku.... Hampir kesemua bonusku sebelum ni aku belanjakan untuk membeli brg2 keperluan perniagaan yg kami jalankan sekarang. Rezeki agaknya bonusku tahun ni alhamdulillah berlebih2 dari apa yg aku jangkakan... ANN Concept Resources memberi perkhidmatan kitchen cabinet, hiasan dalaman, perabot rumah, perabot pejabat, barangan hiasan rumah dan dinding dan segala yg berkaitan dengan interior design. 
Mudah-mudah Allah permudahkan urusan aku dan suami.... :)

Kami tak mahu toleh ke belakang lagi..... ^_^

2 Januari 2012

Herbalife Again!

2.1.2011
Semalam adalah hari pertama aku start balik gunakan set herbalife setelah hampir 2-3 bulan terhenti... Hari pertama tentunya menguji kesabaran... tpi alhamdulillah aku berjaya harunginya utk sehari... adoii hrp2 la bertahan begini untuk 3-4 bulan... jom aku cerita sikit!


tara... inilah setnya... herbalife kan dah berwajah baru
Shaker yg cute tu aku beli untuk suka2...ha3x xla...tu untuk bancuh shake dgn lebih sedap... supaya shake hancur dgn sepenuhnya... kalau diperhati betul2, dlm shaker tu ade mcm bebola spring... haaa... yg tu la buat shake hancur dan sebati...  harga shaker tu RM19...kebil2 gak mata nk beli shaker tu... kecik je tpi dekat rm20... tpi difikirkan sebab azam baru...xpela beli jela.. lagipun shaker yg lama entah mana aku campak pun x tau... hahaha... 

Orang selalu cakap... ''kau ni jual herbalife, tapi badan x mcm guna produk herbalife pun!'' 
Meh sini aku terangkan... hidup ni,  kite tau ke time bila kita senang...time bila kita susah? org tau ke time bila kita rasa perlukan duit yg teramat sgt? yup! aku tau herbalife memang mahal! sebab tu dalam tempoh 2-3 bulan yg sudah aku terenti teruskan herbalife... time tu perlukan duit dan ada yg lebih penting dari body ni ok... 

Lepas tu ada la mulut2 sumbang mambang yg cakap....
''Engkau stop herbalife terus badan ko naik kan?'' Aku senyum la dgn kelat masa org cakap macam tu...
Kawan.... tau kenapa badan aku naik balik lepas stop herbalife? bukan salah herbalife ye.... memang lepas stop sekejap aku ambil herbalife, aku memang makan x hingat dunia punya... sebab aku fikir time ni lah enjoy dulu makan puas2...dan fikir lepas ambil herbalife nnti baru aku gile2 turunkan balik... haha3x.. 
Mari ye togk aku listkan contoh sehari yg pernah aku makan... huhuhu...

Pagi: 2 bungkus nasi lemak
Tengahari : Nasi  + ayam goreng + sayur2...+ gulai lemak2...nasi penuh satu polistrin ok...
Petang: Char ke tiau... (bantaila ejaannye janji faham...hehe)
Malam: Nasi +  lauk2
Lagi best kadang2 tengah malam pun makan megi lagi...Tu x termasuk klau aku beli wafle selang sehari!

Lagi satu tambahan, dalam tempoh 2-3 bulan lepas hari2 adalah nasi lemak menu sarapan aku... manela badan x naik... dan bukan sebenarnya salah herbalife bila aku stop badan naik ok.... ni betul2 aku type seikhlas hati xde tipu2... xcaye? call my huby la...tanya sendirik... :) pernah aku sarapan 2bungkus nasi lemak, lepas tu lunch pun 2 bungkus nasi lemak ok... gila ke x gila tu... gila kan...hehe3x...

Sebab tu, bila dah terasa lapang sikit ni dan selari pula dgn Tahun baru 2012 ni... aku pun mahula mulakan herbalife semula...:) Kenapa mesti aku pilih herbalife semula?????????

1. Herbalife adalah satu2nya produk yg pernah turunkan berat aku sebanyak 15kg!
2. Dalam 2 minggu pertama aku gunakan herbalife dulu aku turun sehingga 6kg!
3. Period aku yg gelong kdg2 3 bulan sekali tu jadi normal elok je sebulan sekali naik bendera cuti... 
4. Masalah tidur berdengkur aku hilang dulu... tahu kan tidur berdengkur sgt bahaya... (ni memang sah kena tanya huby, sebab dia je yg dengar aku berdengkur ke tak.. haha3x)

Aku share lagi ni.... tahu x lepas aku berhenti sekejap herbalife 2-3 bulan yg lepas, period aku terhenti... tu yg doktor ckp aku pregnant tu... :( sedihnya bila teringat... lepas tu seminggu lepas aku dtg lagi period tpi keadaanya sikit2 mcm susah sgt nk turun... semalam sempena tahun baru aku start minum herbalife balik, teamix minum byk2... huhuhu... malam tadi dan hari ni lancar terus... paip betul2 clear... huhu3x... 

Kalau org syorkan produk lain pun, aku tetap pilih herbalife untuk turunkan berat badan... :) Sebelum ni aku pernah try buat satu2nya diet yg x perlu keluarkan duit utk produk... mesti pernah baca pasal diet atkins kan? korang rajin2la cari apa itu DIET ATKINS dalam google... memang turun juga time tu... lepas tu aku start pening2... silap2 haribulan kolestrol badan naik wooooo.  Bila dah pening lepas 2 minggu buat diet atkins tu, baru la aku gedik2 nak cari keburukannya di internet... pada yg nk cuba diet tu x salah... ada juga yg dpt kesan yg positif... tepuk dada tanyalah selera.... :) masing2 punya pilihan kan...

Ok, habis dah pot pet... nk share pulak tentang hari pertama semalam:

Pagi: Shakes (Formula 1 (2sudu) + Formula 3 (1sudu) + 250ml soya
Lunch: Nasi + AYam goreng Kari 
Petang: Bihun Sup
Malam : Shakes (Formula 1 (2sudu) + Formula 3 (1sudu) + 250ml soya + ice cube.
Teamix: Bancuh 1.5 sudu tea kecil + 2000ml air kosong dan minum bila2 masa

Alhamdulillah, berjaya! harap kuatkan semangatku untuk 3-4 bulan dan seterusnya.... :)