Catatan

Tunjukkan catatan dari 2013

Now Im Partime Student

Imej
Salam semua.. lamanya saya tak update beeeloog... hari2 busy... sampai xde masa nak jalan2 dah.. ni curi waktu time keje jap... even nak pegi kedai depan rumah tu pun dah rasa jauhnye... Busy bila menjadi seorang isteri, seorang pekerja dan yang baru bila bergelar seorang student! Alhamdulillah, impian saya nak continue study dah pun Allah kabulkan...  tpi partime study je.. Saya sambung diploma in architecture je pun kat politeknik port dickson. Last year cun-cun setahun sy terpaksa tolak offer fulltime dulu... Dulu fikir kalau fulltime berat sikit.. tapi Alhamdulillah kali ni rezeki saya dpt partime dlm kos (architecture) yg same... Tau pun hari tu last minutes... selang sehari je sebelum pergi lapor diri. Semua jadi huru hara untuk sehari nak settle semua benda/lampiran2 yg mereka nak... Mula2 dpt surat offer tu cuak jugak bila ditulis tempoh pengajian 2-4 tahun.. tpi bila dah lapor diri... baru lah diterangkan.. untuk lepasan Kolej Komuniti yg ada sijil berkaitan, terus lompat sem…

8 sebab utama mengapa sukar melupakan cinta pertama

Imej
Mengapa sukar melupakan cinta pertama? 8 sebab utama mengapa sukar melupakan cinta pertama adalah: Nikmat kasih sayang - Perlu diakui bahawa nikmat cinta pertama memang terlalu indah. "Saya sudah cuba tetapi saya masih tidak dapat melupakan dia kerana dia adalah cinta pertama saya" Mungkin ayat seperti ini anda pernah dengar daripada kawan-kawan anda yang telah putus cinta atau dikecewakan. Hal ini disebabkan nikmat kasih sayang pada cinta pertama adalah suci dan lahir semulajadi dari hati yang benar-benar mencintai.Kepercayaan - Penangan cinta pandang pertama adalah anda pastimeletakkan sepenuh kepercayaan terhadap pasangan anda dan kebiasaannya anda menganggap cinta pertama dan terkahir hingga ke jinjang pelamin. Begitu banyak janji yang dibuat semasa cinta pertama namun kadang-kadang... hampa..Pengalaman pertama - Pengalaman cinta pertama adalah pengalaman yang manis dalam hidup kita. Manusia memang sukar melupakan pengalaman paling manis dan yang paling pahit dalam hidup…

Dan akhirnya facebook diaktifkan semula

Imej
Saya akhirnya activekan semula facebook yg menyepi 2 minggu lebih tu... hi3... reason??? yep... antara satu factor yg activekan semula fb bila memikirakan sumber partime kewangan saya adalah dari fb... saya on semula facebook saya dan saya semak semula kawan2 yg berada dalam list... dan semua user fb yg saya x kenal dah pun saya remove... ada sesetengah tu adalah dari client saya yg pernah berurusan dengan saya sebelum ni...jadi fikir 2-3 kali untuk saya remove mereka... banyak yg saya dapat belajar dari semua ni... kebaikan dan keburukan facebook kalau disalah guna.. Hope inilah pengajaran yg terbaik untuk saya... salah satunya jgn sesuka hati nk approve org yg x kita kenal as friend di facebook...berkemungkinan org akan salah gunakan update2 yg kite type difb... boleh terjadi fitnah dan sebagainya.. dan ini antara pendapat saya mengenai FACEBOOK:-

Kebaikan :
-Mengikat tali silaturrahim antara keluarga, sanak saudara dan sahabat handai
-Sebagai media pemasaran produk/perkhidmatan, sya…

Deactive Facebook sekejap sahaja kot

Imej
Salam semua... Selamat Menyambut Hari 1 Malaysia.... yang mana cuti tu bestla... hi3.. cara type macam frust je kan? :) saya pun cuti... tapi hubby lak terpaksa OT... aduhai... cuti 3 hari pening duk kat umah je la... paling x best camni.. kite dok umah, tapi encik suami keje.. huaaaaaa cuti sia2... boring! hm.... dah xde nak buat apa... godek2 si blog ni la... :p maklumlah saya dah x aktif di facebook lagi dah.... hu3....



Cakap pasal facebook.. yep! hari ni hari ke 8 saya deactivekan facebook saya... huhuhuhu... kenapa? biarlah rahsia.. hope yg baca ni adalah salah seorang dari kawan saya di facebook, im so sorry, saya terpaksa deactivekan fb buat masa ni... ade gak yg terus sms saya bertanya kenapa saya block dia... hi3..saya bukan block sesiapa di fb...cuma saya deactive kan  sekejap... Apa rasa ye bila deactivekan fb nih???? 8 hari dah ni....? Jawapan saya.... AMAN! =) siyes... rasa aman..hepi.. x terkejar2 nk update apa2..(saya memang hantu update), hidup lebih private, orang x j…

Hai laaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Bos

Pelik kan tajuk arini???? Hai laaaaaaaaaaaaaaaaaa boss??? why? huhuhuhu... sekadar luahan hati... Serius rasa dah lemau dok keje kat opis ni... dengan bos yg entah pape... selalu then hari2 nak buat saya hangin... biasela kalau dah kata bos tu kan... Ok, camni... citernye begini... bos kat tempat saya kerja skrg ni.. ade 3 orang.. biaselah kalau dah share company ni... comfirmla ada yg gila kuasa... dah tu buat kerja xde sistem.. Mangsa salah seorangnya adalah saya! damn! Hu3.. meja saya kat opis ni dah macam tong sampah... dengan invoice, quotation, drawing lagi... BQ lagi.. fuh... nk je g amik liter.. g bakar... puas hati. Sampai satu tahap saya amuk jugakla... mane x nye... now dah rupa designer merangkap account merangkap admin! Penah sampai satu tahap saya jerit je... "mana satu yg i nak kena buat nih?" memang time tu rasa nak p amik je beg cabut... lantakla gahi bayar ke x... dah tentu la bos kt situ huru hara....

Hm.... ni saya cerita situasi ada satu hari tu....

Bos …

Berhati-hati dengan Scammer UNIFI

Imej
MasyaAllah... ini cerita pagi tadi semasa saya on the way ke site di damansara. Tiba-tiba dapat panggilan dari +1300 88 1222 yang mengatakn dari TM Unifi dan siap beritahu saya yg bil saya tertunggak 3 bulan sebanyak RM3823.40. Seluruh tubuh saya menggeletar terkejut. Then disebabkan saya berada di site, saya beritahunya nanti call semula, sebab saya sibuk sikit. Kebetulan bos ajak p makan kat Giant Damansara sana... saya maakn bakso time tu...tapi bakso pun dah rase tawar semacam je lepas dengan operator TM tu cakap mcm tu...ligat kepala otak memikirkan apa la nasib... sedih sangat... tapi dalam waktu yg sama, saya berfikir, unifi saya memang ada tunggakan, tapi xkanlah sampai RM3K++.... pedih..pedih...pedih... 

Habis makan, saya dan bos pun turun balik semula ke site, sambil sibuk2 di site pun saya masih bersabar... dalam otak, nanti on the spot sampai opis kena call balik TM nih!... lebih kurang pukul 4 petang, baru kerja settle dan saya pun dengan berdebar2 call nombor TM Unifi yg…

Kerja oh kerja

Imej
Salam semua, pejam celik pejam celik hari ni dah sebulan setengah saya bekerja di company baru. Berkat hari Jumaat, hari ni dah pun saya terima cek gaji. Alhamdulillah, gaji kali ni adalah yang paling ditunggu2 selama saya bekerja. Senyum sampai telinga bila tengok angka di cek ok… alhamdulillah2… berulang2 perkataan tu keluar dari mulut saya. Orang kata gaji naik banyak, kerja pun semakin banyak la kan? Yep betul… kerja saya bukan setakat interior designer je… tapi dah rupa project manager pun ye. Mula-mula rasa letih juga, tapi saya fikir…itu ilmu.. ilmu.. ilmu... Macam semalam, saya pening kepala masa handle BQ (bills of quantities) actually buat BQ x susah sgt la.. tapi yg buat saya nk muntah bila benda tu datang dengan drawing yang x lengkap. Memang haru, terpaksa call client n supplier untuk dapatkan harga semula. Tapi saya set dalam kepala saya… “mudah saja! Senang huda…senang…” Barulah otak saya rasa macam berfungsi kembali. Meh saya share apa kerja yang saya handle dekat sin…

Freelance 3D Interior Design

Imej
Salam Jumaat semua... Semoga hari ni lebih baik dari semalam... InshaAllah... Hm..arini x tau nk tulis apa kat blog kesayangan saya ni... 
Just nk bagi info..sekarang saya buat freelance for 3D Interior design... jadi pada mmber2 blog yg nak design 3d for rumah, opis, kiosk @ apa2 sajelah yg nak dinaikkan 3d boleh inform pada saya @ email je ke nurul.idesigner@gmail.com ye. Kalau lokasi korang berdekatan dengan tempat saya, saya boleh direct je pergi site dan sy boleh sukat dan kita boleh discus design, colour mcm mana yg korang nak. Tapi kalau jauh, pun saya masih terima, just email je pd sy. Untuk payment sy akan ambil half before start design dan clear payment masa dah final nanti. Harga bergantung pada masa yg korang bagi utk sy siapkan,  view, dan seberapa detail yang korang nak untuk drawing tu.. means.. saya akan lengkapkan dengan material apa yg saya gunakan utk design tu...lebih kurang begitulah... ok.. Boleh email cepat2 coz kena susun 1 persatu...sebab kuato seminggu ni da…

Increment yang x disangka2

Imej
Betul lah orang kata... Tuah Ayam nampak dikaki, Tuah manusia xde sape tahu... hm... ni la dia rezeki masing2... memangla x disangka2... Disebalik keikhlasan saya menyiapkan banyak projek company tanpa banyak bunyi akhirnya dipandang oleh bos... syukur sangat.. bulan ni gaji saya dinaikkan sebanyak RM500... Alhamdulillah, orang pertama yg saya hubungi tentulah suami tersayang dan kemudian mak di kampung. Lega sangat2 dengan rezeki yang tak disangka-sangka. Kalau diikutkan hari ni genap sebulan saya bekerja di company baru... Mungkin rezeki awal dari yg diduga... Ni la increment paling banyak yg saya dapat dlm tempoh saya bekerja...

"Ikhlas dalam bekerja....inshaAllah kalau dah rezeki kita.. =) saya sangat happy hari ni. Semoga setiap masalah yg saya hadapi akan dpt saya selesaikan satu persatu dengan izin dari-Nya... =)

Me as Interior Designer

Imej
Dah lama tak berblog… sibuk sangat sampai kadang2 tertidur je kat merata2… nasibla ada suami yang memahami… Alhamdulillah, saya dah pun dapat kerja… jadi bila dah kerja ni masa jadi suntuk sangat.. balik je dari opis terus ke restoran. Serius.. memang penat! Ok bab kerja..nasibla saya dapat kerja area umah je… jalan kaki pun sampai… tapi saya x la serajin tu nak berjalan kaki… ^_^  Company tak la sebesar space… tpi gaji Alhamdulillah saya dpt lebih besar dari space… actually banyak juga yg saya belajar masa di space dulu dan saya praktikkan di tempat baru...  Di tempat baru ni saya lebih selalu dengan director… lebih banyak kali keluar site… yep… satu pengalaman yg banyak… walaupun saya baru je lagi di company ni.. tpi saya puas hati sebab diberi kepercayaan oleh bos sendiri… hope la keadaan ni berpanjangan selagi saya berada di situ… Ok sebab kenapa saya kerja balik... 
Serius saya takut kalau terlupa cara nak guna semua software2 3d yg saya pernah gunaPenat saya belajar study dulu ka…

Menu Norlim Kitchen

Imej
Hari ni rasa blur2 x tau apa yg nk type kt blog ni... hari ni hari ke 5 Norlim Kitchen beroperasi... Alhamdulillah memang agak payah memula.. sebab kami berdua '0' dlm bisnes restoran ni. Buat masa ni kami cuma ada seorang pembantu warga myanmar... nasibla cepat dpt pekerja... kalau tak memang berterabur semua benda... Ok nak share sikit apa yg ada dlm menu di Norlim Kitchen ni... ada...
~Nasi Lemak ayam rendang
~Assam Laksa
~Mee kari
~Western food (Spagheti..chicken grill..fish n chip n more...)
~Nasi goreng kampung..
dan mcm2 lagi...

sehari ke hari bertambah2 menu yg kami buat... meh la cuba makan di Norlim Kitchen... Restoran kami beroperasi dari 3 petang sampai ke 10mlm... setiap isnin hingga sabtu... Ahad cuti ye.. time dgn huby.. hak3... =) wat masa ni.. ni je kot yg sy dpt type... byk nk cerita sebenarnya.. tpi saya rasa malas.. hi3... coz waktu pun dah nk masuk pukul 2 pagi... jom sambung main candy crush! nite!

Norlim Kitchen

Imej
Alhamdulillah, saya memanjat kesyukuran... kurang dari 6 hari lagi Nolim Kitchen akan memulakan perniagaan restoran. Serius banyak halangan yang saya dan Shanice tempuh untuk memulakan perniagaan ini. Syukur sangat saya dipertemukan dan mempunyai sahabat sebaik Shanice. Tak kira apa pun cabaran dia masih disisi saya sama2 mengharungi. Pendek kata bila saya putus semangat, dia ada support dibelakang saya begitulah sebaliknya.

Ingat x entry saya sebelum ni, saya ingat nak letak nama Village station.. tapi last minute saya dan Shanice sepakat untuk memilih nama Norlim Kitchen... Ada apa dengan nama Norlim? Ianya adalah separuh dari nama kami berdua...

NOR RULHUDA & SHANICE LIM = NORLIM Buat masa ini, kebanyakan barang2 dah pun kami beli seperi gelas, pinggan dan mangkuk. InshaAllah lagi 2 hari kerusi dan meja makan akan sampai. Konsep kami pilih jenis yg murah2 je dan ala2 kampung gitu... mcm kedai2 makan yg lain jugak. Semuanya kami buat bersama... start dari cat kedai sampai la ke s…

Village Station Restaurant

Imej
Alhamdulillah, hari ni rasanya cukup seminggu saya dan kawan saya Shanice menguruskan rekabentuk kedai kami yang akan beroperasi lebih kurang 2 minggu lagi. InshaAllah mengikut perancangan begitulah. Dalam seminggu ni rasanya xde 1 hari pun yang kami stop buat kerja. Start dari pagi sampai ke petang. Balik rumah masing2 cam orang gila. Nasibla suami saya tak merungut. Balik je rumah, tengok kerja rumah dah settle. Thanks abang... Saya terlalu letih untuk minggu2 ni. Mana taknya, kedai yang kami sewa tu aduhai... xtau la nak cakap macam mana. Kalau ikutkan saya ala kadar cukup. Tapi Shanice x mahu, dia mahukan konsep untuk kedai kami nanti. Kitorang berdua pilih konsep ala2 kampung. Dari tadi asyik cakap kedai2... tentu nak tau kan kitorang bukak kedai apa? hu3... Kedai makan aje... Saya dan Shanice berkongsi perniagaan ni... Lokasi kami pilih adalah Serdang, kebetulan office suami Shanice tu area Serdang sana, tu yang kami pun memilih Serdang. Lagipun Shanice masih lagi kena tolong2 h…

Putaran kehidupan

Imej
Sedang aku membelek2 encik gugel... terbaca aku dengan ringkasan sebuah cerita... sangat menarik untuk dikongsikan.. jadikan pengajaran utk diri sendiri.. supaya tidak alpa dengan apa yang Allah tetapkan dan hadiahkan. Jadilah hamba-Nya yang sentiasa bersyukur dan pemurah.. Jom baca.. Sekadar berkongsi cerita...

"Pada suatu hari sepasang suami isteri sedang makan
bersama di rumah mereka. Sedang mereka makan,
kedengaran pintu rumah mereka diketuk oleh seseorang.
Si isteri telah membuka pintu dan dilihatnya seorang
lelaki meminta sedekah. Si isteri merasa terharu dan
dia bermaksud hendak memberikan sesuatu. tetapi
sebelumnya dia bertanya dahulu kepada suaminya,"Wahai suamiku, bolehkah aku
memberikan makanan kepada pengemis ini?"
Alangkah sedihnya hati si isteri apabila mendengar
jawapan daripada suami yang dicintaiyang telah
menjawab, "Tidak usah! Usir saja dia, dan tutup ketika
si suami yang menjalankan perniagaan telah mengalami kerugian yang teruk dan
menderita kerana banyak …

Me & Fareeda ~ Nyata Jelita

Imej
Entry kali ni macam pelik sikit kan... why Fareeda? sebenar2nya saya dah lama pun jatuh cinta dengan tudung  No.1 Fareeda ni... tapi belum berkemampuan, sampai la 2 bulan yang lepas encik suami belikan tudung Fareeda ni untuk saya... sengih sampai ke gusi ok masa 1st2 dapat tudung ni. Ops, sebelum saya pakai tudung Fareeda, saya pernah beli 2 helai tudung yang tak kurang hebatnya.. tentu siapa yang gilakan tudung tau kan DNE atau nama penuhnya De Noorish Elegent... Yep! cantik jugak tudung keluaran DNE.. hampir menyerupai design Fareeda... Harganya pun hampir menyerupai.. sama~! Pada yang berkenan nak try tudung Fareeda yang gojes ni, boleh PM saya di inbox or add me as friend FACEBOOK ... Ada koleksi2 terbaru di fb saya.... cuma ianya terhad~! =) Meh layan tudung2 Fareeda yang ada pada saya sebelum ni.. tapi yang ada dibawah ni, semuanya dah pun SOLD OUT ye... for tudung lain.. kena tunggu.. dan rajin2 la jenguk update di FB saya.. 



senyum itu pengubat segalanya :)

Imej
Belajarlah BERSYUKUR walau KEKURANGAN Belajarlah IKHLAS walau TAK RELA Belajarlah TAAT walau BERAT Belajarlah MEMAHAMI walau TAK SEHATI Belajarlah SETIA walau BANYAK GODAAN Belajarlah MEMBERI walau TAK SEBERAPA Belajarlah MENGASIHI walau kau DISAKITI Belajarlah TENANG walau kau sedang GELISAH Belajarlah PERCAYA walaupun SUSAH Percaya bahawa Allah SWT masih sanggup menolongmu..
Berterima kasihlah pada orang yang telah.. ☑ MELUKAI HATI mu kerana dia telah membuat HATIMU KUAT ☑ MEMBOHONGI mu kerana dia membuat HIDUP mu makin BIJAKSANA