Terima Kasih berada diblog ini! Jom follow! »

15 Disember 2013

Now Im Partime Student

Salam semua.. lamanya saya tak update beeeloog... hari2 busy... sampai xde masa nak jalan2 dah.. ni curi waktu time keje jap... even nak pegi kedai depan rumah tu pun dah rasa jauhnye... Busy bila menjadi seorang isteri, seorang pekerja dan yang baru bila bergelar seorang student! Alhamdulillah, impian saya nak continue study dah pun Allah kabulkan...  tpi partime study je.. Saya sambung diploma in architecture je pun kat politeknik port dickson. Last year cun-cun setahun sy terpaksa tolak offer fulltime dulu... Dulu fikir kalau fulltime berat sikit.. tapi Alhamdulillah kali ni rezeki saya dpt partime dlm kos (architecture) yg same... Tau pun hari tu last minutes... selang sehari je sebelum pergi lapor diri. Semua jadi huru hara untuk sehari nak settle semua benda/lampiran2 yg mereka nak... Mula2 dpt surat offer tu cuak jugak bila ditulis tempoh pengajian 2-4 tahun.. tpi bila dah lapor diri... baru lah diterangkan.. untuk lepasan Kolej Komuniti yg ada sijil berkaitan, terus lompat sem 3.. jadi pengajian lebih kurang 2 - 2 1/2 tahun je. Masa nak daftar hari tu banyak gak rintangan. Dengan bos yang jenis tak berapa nak faham pentingnye ilmu... yelah..saya kan bekerja sabtu halfday.. dorang ni susah nk lepaskan saya utk hari sabtu. Lastly saya terpaksa cadangkan yang setiap hari isnin-jumaat saya akan top-up balik 1 jam = 5 jam seminggu utk cover hari sabtu saya. huhuhu.. zalim tak dorang? xpe.. saya fikir, saya nak ilmu tu... saya dah pun ditawarakan.. kalau dulu saya tolak, sekarang ikut mana pun saya akan accept tawaran tu. Bukan mudah nak dapat tawaran macam tu... sampaikan saya dah pun bersiap sedia, if bos x lepaskan juga utk hari sabtu, saya akan standby surat resign notis sebulan... ~good bye bos~! tapi nasibla dia setuju last2 minutes...

sempat amik gambar masa dalam taklimat =p

Before ni saya ada sijil dlm architecture... jadi untuk saya sambung degree, saya perlukan diploma terlebih dahulu.. mudah2an lepas ni boleh continue ke degree pulak... (hamboi baik punye angan2... yg ni pun xlepas! huhuhu)

Alhamdulillah, proses pendaftaran hari tu berjalan lancar.. Thanks pada suami dan adik intan.. setia teman saya... lepas2 daftar terus masuk kuliah.. ~ on the spot betul!~ hehehe... Teruja! tula rasa dalam hati saya.. teringat balik zaman2 belajar di kolej dulu... keadaan still sama... dalam kelas tengok kawan2 yg lelaki dok membahan budak2 laki yg lain... pastu riuh satu kelas.. masuk je lecture garang sikit semua diam... huhuhu semuanya sama macam di kolej! dan2 teringat kawan2 kolej dulu...

Main entrance to PPD..

Assigment... yep! minggu pertama kami dah pun diberikan assigment... kalau ikutkan 2 je assigment, tpi bila kita sambil bekerja, nak siapkan 2 assigment tu pun macam nak nangis... apa yang saya perhatikan, pembelajaran di poli ni lebih laju lagi dari kolej dulu... @ pun maybe sebab kitaorg ni PJJ..jadi semuanya nak laju.. Jadi.. hari-hari saya sekarang ni sangatlah sibuk.. Isnin-Jumaat saya bekerja dari pukul 9-7mlm... then kuliah pulak saya berulang alik ke Port Dickson setiap Sabtu dan Ahad... untuk hari Ahad, kuliah last smpai kul 6 petang.. tiap kali balik dari kuliah, sure saya berhenti kat RnR Seremban.. amik udara dan minum2 dulu.. yelah... letih drive sorang2... Smpai rumah dekat pukul 8 malam... then esoknya isnin dah masuk balik keja pukul 9 pagi... mane time rehat??? huhuhu... xde! memang xde! tapi xpe.. buat masa ni saya masih bertahan... sebab ILMU tu yang saya nak... saya nak! tu yg saya impi2kan..
.
tengok ni...sian abg kelaparan nunggu time nak daftar lambat, siap tolong kepitkan fail tu... he3... tq abg support me!

Semoga hati dan semangat saya sentiasa kuat sampai ke penghujung sem nanti... mudah2an... Thanks again pada suami.. pada adik intan.. pada acu yg selalu bagi semangat.. dan yg paling saya berterima kasih pada mak! dan2 bila tau anaknye ni dpt continue study, terus p hadiakan printer! senang nk print assigment katenye... sayang mak! =)

22 Oktober 2013

8 sebab utama mengapa sukar melupakan cinta pertama


Mengapa sukar melupakan cinta pertama? 8 sebab utama mengapa sukar melupakan cinta pertama adalah:
  1. Nikmat kasih sayang - Perlu diakui bahawa nikmat cinta pertama memang terlalu indah. "Saya sudah cuba tetapi saya masih tidak dapat melupakan dia kerana dia adalah cinta pertama saya" Mungkin ayat seperti ini anda pernah dengar daripada kawan-kawan anda yang telah putus cinta atau dikecewakan. Hal ini disebabkan nikmat kasih sayang pada cinta pertama adalah suci dan lahir semulajadi dari hati yang benar-benar mencintai.
  2. Kepercayaan - Penangan cinta pandang pertama adalah anda pastimeletakkan sepenuh kepercayaan terhadap pasangan anda dan kebiasaannya anda menganggap cinta pertama dan terkahir hingga ke jinjang pelamin. Begitu banyak janji yang dibuat semasa cinta pertama namun kadang-kadang... hampa..
  3. Pengalaman pertama - Pengalaman cinta pertama adalah pengalaman yang manis dalam hidup kita. Manusia memang sukar melupakan pengalaman paling manis dan yang paling pahit dalam hidupnya. Jadi tidak hairanlah cinta pertama tetap kekal hingga kini.
  4. Kenangan pahit - Seperti yang saya katakan tadi pengalaman pahit yang kita alami pasti akan diabadikan dalam hidup dan menjadi kenangan dan tersemat rapi dalam ingatan. Sakit hati sekalipun anda pasti sukar membuangnya terlalu jauh.
  5. Pelajaran pertama - Melalui cinta pertamalah anda mengenal erti cinta,melaluinya juga anda mengenal sikap, sifat dan tabiat kaum berlainan jenis, maka anda pasti akan mengingatinya sebagai panduan anda mengenal cinta kedua, ketiga dan seterusnya.
  6. Kecewa - Anda sudah meletakkan sepenuh kepercayaan, anda sudah berjanji sehidup semati, anda telah berjanji setia hingga ke akhirnya, kemudian anda "dilepaskannya", pasti anda mengalami sedikit tekanan jiwa dan perasaan. Melalui perasaan kecewa itu lah anda ingat sampai sekarang.
  7. Dikhianati - Jika ada orang mengkhianati anda pastinya anda mengingatinya. Sama lah juga dengan cinta pertama anda. Bermacam janji telah dibuat dan akhirnya semuanya dusta. Pastinya anda akan mengingatinya.
  8. Kenangan manis - Dalam banyak-banyak sebab di atas, bagi saya inilah sebabnya mengapa cinta pertama sukar dilupakan. Cinta pertama memberikan anda lebih banyak kenangan manis walaupun pahit akhirnya. Bila difikirkan balik masa cinta pertama pastu anda terasa seperti "Setiap saat dirasakan indah, Setiap minit mahu merenungnya, biar merenung tanpa kata, setiap pandangan mendebarkan hati, setiap waktu bersama terukir senyuman, setiap malam tidur tiada lena..." kan? kan? kan?
Sebab-sebab diatas adalah sesuai bagi terma cinta pertama dan bukan cinta monyet.Jika anda tidak pernah mengalami cinta pertama mungkin sukar anda menggambarkannya. Cinta pertama adalah sangat indah (p/s Bagi lelaki), cinta terakhir amat diperlukan (p/s Bagi wanita).

Walau apapun yang berlaku pada cinta pertama anda jangan lupakan cinta pertama juga pada Allah SWT dan Nabi Muhammad SAW kerana cinta kepadanya adalah cinta yang mendatangkan pahala. Sama-sama kita mengingati sesama sendiri. InsyaAllah.

Kredit to : http://bilalelakiberbicara.blogspot.com

22 September 2013

Dan akhirnya facebook diaktifkan semula

Saya akhirnya activekan semula facebook yg menyepi 2 minggu lebih tu... hi3... reason??? yep... antara satu factor yg activekan semula fb bila memikirakan sumber partime kewangan saya adalah dari fb... saya on semula facebook saya dan saya semak semula kawan2 yg berada dalam list... dan semua user fb yg saya x kenal dah pun saya remove... ada sesetengah tu adalah dari client saya yg pernah berurusan dengan saya sebelum ni...jadi fikir 2-3 kali untuk saya remove mereka... banyak yg saya dapat belajar dari semua ni... kebaikan dan keburukan facebook kalau disalah guna.. Hope inilah pengajaran yg terbaik untuk saya... salah satunya jgn sesuka hati nk approve org yg x kita kenal as friend di facebook...berkemungkinan org akan salah gunakan update2 yg kite type difb... boleh terjadi fitnah dan sebagainya.. dan ini antara pendapat saya mengenai FACEBOOK:-

Kebaikan :
- Mengikat tali silaturrahim antara keluarga, sanak saudara dan sahabat handai
- Sebagai media pemasaran produk/perkhidmatan, syarikat swasta, jabatan kerajaan dan lain2 melalui iklan
- Berkongsi sesuatu yang baik seperti nasihat, resepi makanan, amalan agama dan lain2
- Dapat mengenali orang yang mempunyai hobi, minat dan area yang sama (group)
- Dapat mengesan kembali rakan2 lama yg dah terpisah
- Sebagai media hiburan melalui permainan2 yg tersedia di dlmnya…


Keburukan :
- Kurangnya privasi kerana segala perbuatan aktiviti kita akan di “update”
- Menjadi medan “kebebasan bersuara” untuk memfitnah, mengutuk, mengeji dan lain2
- Pengguna memuat naik gambar2 personal  yg membuka aurat dan yg keterlaluan
- Timbul rasa iri hati, sombong, riak dan berlebih2an (kaum wanita)
- Melalaikan sehingga menggangu waktu bekerja (siang) dan waktu tidur (malam)
- Gambar2 yg di uplod aboleh dimanupulasi oleh pihak lain utk tujuan tak baik

Jadi... ini adalah antara pandangan saya mengenai facebook... kebaikan dan keburukan tu kita sendiri yg tetapkan... jom jadi pengguna facebook yg lebih berhemah! =) inshaAllah...

15 September 2013

Deactive Facebook sekejap sahaja kot

Salam semua... Selamat Menyambut Hari 1 Malaysia.... yang mana cuti tu bestla... hi3.. cara type macam frust je kan? :) saya pun cuti... tapi hubby lak terpaksa OT... aduhai... cuti 3 hari pening duk kat umah je la... paling x best camni.. kite dok umah, tapi encik suami keje.. huaaaaaa cuti sia2... boring! hm.... dah xde nak buat apa... godek2 si blog ni la... :p maklumlah saya dah x aktif di facebook lagi dah.... hu3....



Cakap pasal facebook.. yep! hari ni hari ke 8 saya deactivekan facebook saya... huhuhuhu... kenapa? biarlah rahsia.. hope yg baca ni adalah salah seorang dari kawan saya di facebook, im so sorry, saya terpaksa deactivekan fb buat masa ni... ade gak yg terus sms saya bertanya kenapa saya block dia... hi3..saya bukan block sesiapa di fb...cuma saya deactive kan  sekejap... Apa rasa ye bila deactivekan fb nih???? 8 hari dah ni....? Jawapan saya.... AMAN! =) siyes... rasa aman..hepi.. x terkejar2 nk update apa2..(saya memang hantu update), hidup lebih private, orang x jelous dengan kite(bajet org dengkila tu..nyampah! :p ) xde rasa jelous kat org lain, syuuuhhh buang jauh2 sombong iri hati tu.. namau2.... x caye? cubelah deactivekan sekejap...hi3...(saya x hasut ye... ti Mark Zuckberg saman saya pulak...hu3) entahla sampai bila saya nak udeactivekan fb tu entahlah... tengokla pada keadaan...ingatkan hari tu nak deavticekan sekejap je...tpi dah 8 hari rasa semakin happy... Ada jugak member yang tanya sama ada saya x rasa boring ke bila fb xde? hu3... saya jawab dari hati...langsung x syg... im happy now.. dan lebih happy... cuma yg saya risaukan cuma 1 je... apa akan jadi jadi group, page yg saya create di fb before ni... hm... kalau sesiapa yg tau, saya active menjual barangan di facebook... dan ada sesetengah group tu yg saya adalah adminnya... untuk group tu rasanya saya dah habis fikir dah, saya akan lantik member yg lain yg aktif di group tu utk gantikan saya as admin... tapi, cemane dengan page shop saya?? hm... tu jela yg saya berkira2 nak nk tutup terus @ tidak fb ni....

Keputusan nak aktifkan balik fb atau x tu saya masih belum ada jawapan... maybe saya create fb yg lain? maybe pinjam fb en suami je ke? @ buang terus je page tu? entahlah... fikir kan jela nanti apa nasib saya dengan fb nanti..(cam kes berat je...he3)

Tapi, untuk twitter n blog saya still active.... boleh follow saya nanti ye... kite jadi kawan ramai2... =)

13 September 2013

Hai laaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Bos

Pelik kan tajuk arini???? Hai laaaaaaaaaaaaaaaaaa boss??? why? huhuhuhu... sekadar luahan hati... Serius rasa dah lemau dok keje kat opis ni... dengan bos yg entah pape... selalu then hari2 nak buat saya hangin... biasela kalau dah kata bos tu kan... Ok, camni... citernye begini... bos kat tempat saya kerja skrg ni.. ade 3 orang.. biaselah kalau dah share company ni... comfirmla ada yg gila kuasa... dah tu buat kerja xde sistem.. Mangsa salah seorangnya adalah saya! damn! Hu3.. meja saya kat opis ni dah macam tong sampah... dengan invoice, quotation, drawing lagi... BQ lagi.. fuh... nk je g amik liter.. g bakar... puas hati. Sampai satu tahap saya amuk jugakla... mane x nye... now dah rupa designer merangkap account merangkap admin! Penah sampai satu tahap saya jerit je... "mana satu yg i nak kena buat nih?" memang time tu rasa nak p amik je beg cabut... lantakla gahi bayar ke x... dah tentu la bos kt situ huru hara....

Hm.... ni saya cerita situasi ada satu hari tu....

Bos pertama: "Nurul, tolong i buat quoatation ni....cepat2 ye " datang pada saya lenggang kangkung...ingatkan dia sibuk sampai suruh saya buat quotation...rupanya lepas hantar paper atas meja saya dia boleh g duduk amik mister potato!!! damn! selamber badak makan!

saya pun buat jela quotation laju2... gile 3 helai nak cepat2... tengah rushing type quotation dengan kira2 entah pape... datang pulak bos ke dua

Bos Kedua: "Nurul, Saujana Villa punya project accessories kitchen dah sampai ke? kena cepat2 order ohhhh" Muka dia cakap cam kena hambat je iye2 suh saya cepat... Then saya ni yg mcm org gila stop buat quotation kelam kabut call supplier... make appoitment... then saya pun lepas tu sambung balik type quotation... x lama lepas tu bos kedua ni tanya lagi... "Nurul, U call zyra, inform pada dia suruh dia dapatkan fedback datin secepat mungkin pasal skirting and plug point...cepat2 oh..." Masa dia cakap mcm tu saya dah tengok muka dia kecik beso kecik beso je.... ikut hati nk je hempok si pendek ni bagi lagi pendek... agak2 la.. x nmpak ke dengan saya buat quotation.. drawing lagi.. nk call suplier la..call client la.. tu belum kena g site lagi... saya pun call  la si zyra (manager) @ client la dengan kitaorang ni... settle satu hal... x lama lepas tu bos pertama pulak yang cakap.... "Nurul, invoice belum bukak oh untuk Project IOI....Ah Meng nak cepat...tolong ye" Hambooooooooooooiiiii time  ni memang saya rase nk hempas semua barang... nk je balik time tu gak! mendidih2 darah ni...  dalam hati jenuh sabar..sabar...sabar... saya pun stop kejap buat quotation dan drawing then bergerak la lemah menuju bilik account yg belum berpengganti tu utk bukak MYOB... hoiiiiiiiiii designer bukak MYOB??? nak je saye maki hamun... Post untuk account tu dah sebulan terbiar... bilelah bos yg cerewet ni nak jumpe pekerja baru utk akaun... siyes! saya lak yg kena buat keje account... Settle buat invoice...saya fokus buat semula quotation sambil buat 3D untuk client yg semuanya nk urgent2... saya ni machine meh????

X lama lepas tu.. siap buat quotation... ingatkan free la kejap...

Bos pertama pulak datang cungap2 cakap... "Nurul, petang ni mau pergi maluri ye... nak sukat kitchen cabinet" saya x angguk @ apa2... buat2 pekak... tapi di dengar oleh bos kedua... dan2 la pulak dia menyahut...."Nurul nak pergi maluri ke? x boleh ooo... i nak dia teman i pergi bank nanti" Dah dia pulak berebut dengan bos pertama tadi nak aku nih.... Aku wat pekak gak.. lantak korangla nak gado ke ape ke... janji gaji saya korang bayar dah!

Yang bos saya yang seorang ni... memang suka pergi mana2 berteman... nak pergi bank pun bawak saya.. nak pergi makan pun bawak saya... runsing tau x! kadang2 tengah syok layan 3D render cantik2.. idea pulak tengah mencurah2... tibe2 dia leh cakap gini... "Nurul, teman i pergi bank, then lepas tu kita keluar makan ye" dia buat muka cam pink2 tu... muke kesian... hm... kadang2 kalau saya malas saya akan tolak gak... tapi kadang2 dia akan jawab macam ni... "Yelah, u biar jelah i pergi sorang2, then i nanti makan sorang2...." Dia bersuara sambil muncung mulut ke depan... Hisssshhh! nasiblah dia pempuan... kalau lelaki memang saya tenyeh2 je muka dia dengan cili!

Haaaaaaaaaaa tu jela kot yg saya nk citer kali ni... tapi ni la antara2 yg saya x puas hati... tapi yg kat atas tu sume pasal keburukan dorang ni jela... tpi dorang ni xlah buruk sangat pun perangai.. ade gak kebaikan dorang ni... hm... salah satu nya.. bos yg perempuan tu selalu bawak makanan siap kalau masak brekfast lebih comfirm dia bawak utk saya sekali kat opis, tapau makanan dan kadang2 belanja saya makan...hm.... lepas tu bila saya cuti, dorang x pernah tolak gaji...termasuk la masa saya cuti raya hari tu...yelah saya mana comfirm lagi keje... 5 hari tu off... tapi dorang x tolak pun... then masa raya lepas, dorang beri lagi saya duit raya RM300 dan advance RM1K kat saya... even masa tu x smpai 3 bulan pun lagi saya kerja.... ada lagi satu... bila saya nak keluar bila2 pun just cakap je dengan dorang... boleh je keluar.. nak p amik adik la..nk antar adik p klinik la... tapi tu bukanlah saya suka2 mintak keluar...memang urgent nk kena keluar kejap...tpi dorg x kisah pun...boleh je saya keluar on the spot... then bos yg pempuan ni...memang jenis suka ngelat sikit.. tiap kali kitaorg pegi site...dia mesti g shoping...jadi secara automatik...saya pun ikutlah bershoping...kadang2 dah separuh hari baru la balik opis... g sitenye adelah 30 minit kat site... tapi pastu mengular g mydin la... g tengok baju la...g tengok makanan la..masuk giantla... sume adelah... hm... situ pulak yang bestnye... memang free jela rase... hm.... then kalau tengok balik pada post saya before ni... sebulan je saya masuk keje... bos terus tambah gaji saya RM500... even x comfirm lagi time tu... ade meh company nk bagi camni... ada tu adalah... tpi boleh dikira... hm....

Maybe disebabkan kebaikan dorang ni membuatkan saya bertangguh2 nak cari  keje lain.... hubby saya cakap... saya kena buat dek je...lama2 biasela... tula.. kadang2 saya fikir tang positif je.. tiap kali dorang suh saya buat kerja.. saya anggap tu ilmu... ilmu...ilmu... kalau before ni saya x tau nak cari mana pembekal utk perabot... sekarang saya dah boleh pickup...dah boleh order barang... then tau secara betul secara keseluruhan menghidupkan sesebuah syarikat... alhamdulillah bertambah ilmu pasal material2 yg digunakan... lagi2 untuk Interior design... cemane company bayar tax..cemane company bayar kwsp... tu kan ilmu tu! dah tau dah cemane nk handle client.. kalau dulu mula2 cam x confident je... sekarang bile dah g jumpe client pun ok.. masuk je site dah tau dah apa yg kena buat 1st...

Mudah2an apa yg saya belajar disini berguna untuk saya satu hari nanti... hari2 saya berdoa supaya hati saya kuat je dok keje kat sini... Amin2... Kuatkan hati dan sabar byk2.... Ok! dah nak balik opis ni... lambat sikit balik sebab ngade layan blog! =) da....!

12 September 2013

Berhati-hati dengan Scammer UNIFI


MasyaAllah... ini cerita pagi tadi semasa saya on the way ke site di damansara. Tiba-tiba dapat panggilan dari +1300 88 1222 yang mengatakn dari TM Unifi dan siap beritahu saya yg bil saya tertunggak 3 bulan sebanyak RM3823.40. Seluruh tubuh saya menggeletar terkejut. Then disebabkan saya berada di site, saya beritahunya nanti call semula, sebab saya sibuk sikit. Kebetulan bos ajak p makan kat Giant Damansara sana... saya maakn bakso time tu...tapi bakso pun dah rase tawar semacam je lepas dengan operator TM tu cakap mcm tu...ligat kepala otak memikirkan apa la nasib... sedih sangat... tapi dalam waktu yg sama, saya berfikir, unifi saya memang ada tunggakan, tapi xkanlah sampai RM3K++.... pedih..pedih...pedih... 

Habis makan, saya dan bos pun turun balik semula ke site, sambil sibuk2 di site pun saya masih bersabar... dalam otak, nanti on the spot sampai opis kena call balik TM nih!... lebih kurang pukul 4 petang, baru kerja settle dan saya pun dengan berdebar2 call nombor TM Unifi yg saya ambil di internet. Then saya pun bercakap dengan pegawai TM...dan dia jelaskan amaun jumlah tunggakan saya cuma RM300++ sahaja.... On the spot saya terus cakap dengan dia yang tengahari tadi org TM call saya beritahu tunggkan saya RM3823.40 tu kenapa ye? pegawai tu terus cakap itu scammer.... ada bagi apa2 detail x pada dia??? bernasib baik la saya x sempat nak bagi apa2 detail pun. Alhamdulillah, hikmah saya sibuk di site dan hikmah saya bersabar dahulu untuk sampai di office baru saya call semula... kalau x, berkemungkinan saya pun akan ditipu... :( 

Nombor yang mereka gunakan untuk menipu ada tanda '+' dihadapan... sedangkan nombor yang betul Unifi cuma 1300 88 1222 sahaja... jadi berhati2 dan sebarkan....

27 Jun 2013

Kerja oh kerja


Salam semua, pejam celik pejam celik hari ni dah sebulan setengah saya bekerja di company baru. Berkat hari Jumaat, hari ni dah pun saya terima cek gaji. Alhamdulillah, gaji kali ni adalah yang paling ditunggu2 selama saya bekerja. Senyum sampai telinga bila tengok angka di cek ok… alhamdulillah2… berulang2 perkataan tu keluar dari mulut saya. Orang kata gaji naik banyak, kerja pun semakin banyak la kan? Yep betul… kerja saya bukan setakat interior designer je… tapi dah rupa project manager pun ye. Mula-mula rasa letih juga, tapi saya fikir…itu ilmu.. ilmu.. ilmu... Macam semalam, saya pening kepala masa handle BQ (bills of quantities) actually buat BQ x susah sgt la.. tapi yg buat saya nk muntah bila benda tu datang dengan drawing yang x lengkap. Memang haru, terpaksa call client n supplier untuk dapatkan harga semula. Tapi saya set dalam kepala saya… “mudah saja! Senang huda…senang…” Barulah otak saya rasa macam berfungsi kembali. Meh saya share apa kerja yang saya handle dekat sini…

a) Set apoitment dgn client n meet client, discus dengan client about design & material
b) Keluar site untuk ambil ukuran
c) Keluarkan drawing, layout n 3D view
d) Keluarkan quotation @ BQ & double comfirm dengan client then collect 50% deposit
e) Comfirm dengan supplier brg2 apa yg sy nak… set date
f) Discussion with factory department tentang project yg akan running
g) Turun site utk make sure project2 berjalan dengan baik n saya akan handle sampai project tu siap sepenuhnya.
h) Dapatkan payment sepenuhnya dari client…

Actually ada lagi kerja2 yg sy handle x saya senaraikan kat sini… ni la kerja hari2 saya.. sometimes pening bila client call x tentu waktu.. then setiap problem dekat project, comfirm mereka akan kejar saya sampai rasa sesak nafas… Apa pun saya happy even rasa susah pada mula2… Saya yakin dengan apa yg saya belajar hari ni satu hari nanti akan berguna untuk masa depan saya… siapa tahu kan next position sy boleh try for project manager…hu3… tinggi sgt cita2 tu…=) xpe..cita2 tinggi xpe kan… inshaAllah..

20 Jun 2013

Freelance 3D Interior Design

Salam Jumaat semua... Semoga hari ni lebih baik dari semalam... InshaAllah... Hm..arini x tau nk tulis apa kat blog kesayangan saya ni... 

Just nk bagi info..sekarang saya buat freelance for 3D Interior design... jadi pada mmber2 blog yg nak design 3d for rumah, opis, kiosk @ apa2 sajelah yg nak dinaikkan 3d boleh inform pada saya @ email je ke nurul.idesigner@gmail.com ye. Kalau lokasi korang berdekatan dengan tempat saya, saya boleh direct je pergi site dan sy boleh sukat dan kita boleh discus design, colour mcm mana yg korang nak. Tapi kalau jauh, pun saya masih terima, just email je pd sy. Untuk payment sy akan ambil half before start design dan clear payment masa dah final nanti. Harga bergantung pada masa yg korang bagi utk sy siapkan,  view, dan seberapa detail yang korang nak untuk drawing tu.. means.. saya akan lengkapkan dengan material apa yg saya gunakan utk design tu...lebih kurang begitulah... ok.. Boleh email cepat2 coz kena susun 1 persatu...sebab kuato seminggu ni dah pun penuh... part time saja2 sambil duduk2... happy bila tengok setiap lukisan yg saya hasilkan... Jadi jangan segan2 ye nak email saya... harga still boleh nego... =)

Ni antara freelance yg sy handle...

10 Jun 2013

Increment yang x disangka2



Betul lah orang kata... Tuah Ayam nampak dikaki, Tuah manusia xde sape tahu... hm... ni la dia rezeki masing2... memangla x disangka2... Disebalik keikhlasan saya menyiapkan banyak projek company tanpa banyak bunyi akhirnya dipandang oleh bos... syukur sangat.. bulan ni gaji saya dinaikkan sebanyak RM500... Alhamdulillah, orang pertama yg saya hubungi tentulah suami tersayang dan kemudian mak di kampung. Lega sangat2 dengan rezeki yang tak disangka-sangka. Kalau diikutkan hari ni genap sebulan saya bekerja di company baru... Mungkin rezeki awal dari yg diduga... Ni la increment paling banyak yg saya dapat dlm tempoh saya bekerja...

"Ikhlas dalam bekerja....inshaAllah kalau dah rezeki kita.. =) saya sangat happy hari ni. Semoga setiap masalah yg saya hadapi akan dpt saya selesaikan satu persatu dengan izin dari-Nya... =)

25 Mei 2013

Me as Interior Designer

Dah lama tak berblog… sibuk sangat sampai kadang2 tertidur je kat merata2… nasibla ada suami yang memahami… Alhamdulillah, saya dah pun dapat kerja… jadi bila dah kerja ni masa jadi suntuk sangat.. balik je dari opis terus ke restoran. Serius.. memang penat! Ok bab kerja..nasibla saya dapat kerja area umah je… jalan kaki pun sampai… tapi saya x la serajin tu nak berjalan kaki… ^_^  Company tak la sebesar space… tpi gaji Alhamdulillah saya dpt lebih besar dari space… actually banyak juga yg saya belajar masa di space dulu dan saya praktikkan di tempat baru...  Di tempat baru ni saya lebih selalu dengan director… lebih banyak kali keluar site… yep… satu pengalaman yg banyak… walaupun saya baru je lagi di company ni.. tpi saya puas hati sebab diberi kepercayaan oleh bos sendiri… hope la keadaan ni berpanjangan selagi saya berada di situ… Ok sebab kenapa saya kerja balik... 
  1. Serius saya takut kalau terlupa cara nak guna semua software2 3d yg saya pernah guna
  2. Penat saya belajar study dulu kalau last2 hilang macam tu je
  3. Saya dah biasa pegang duit sendiri...
  4. Untung di Restoran pun xla sebanyak mana lagi coz still baru kan... haru biru sikit la...
  5. Bantu suami utk dapatkan hidup yg lebih baik
saje ngade2 uplode benda ni... hu3
salah satu project yang saya handle @ sepang

Ni la workstation baru saya... kecik je.. tpi saya gumbira
Siang malam saya berharap supaya saya dapat kerja yang lebih baik.. dan alhamdulillah Allah makbulkan...  

Cuma buat masa ni keadaan sikit kelam kabut... balik je dari opis saya kena bekejar ke Norlim Kitchen.. fuh... sometimes saya sendiri kena g site... maybe lewat sikit balik... tu lagi haru biru.. rushing je hari2.. Hope la diri ni kuat nak tempuh... Ms Lim ada gak bagitau if saya tak tahan kita close saja Norlim... sebab masing2 ada komitmen sekarang.. dia pun kesian tgok saya sebab kerja saya sekarang ni memang buat saya selalu je ke hulu dan ke hilir... tapi sayang nak lepas Norlim macam tu saja... sekarang pun kami dah ada pelanggan sendiri... entahlah.. biar waktu yg menentukan... hope saya kuat tempuh semua ni... 

13 April 2013

Menu Norlim Kitchen

Hari ni rasa blur2 x tau apa yg nk type kt blog ni... hari ni hari ke 5 Norlim Kitchen beroperasi... Alhamdulillah memang agak payah memula.. sebab kami berdua '0' dlm bisnes restoran ni. Buat masa ni kami cuma ada seorang pembantu warga myanmar... nasibla cepat dpt pekerja... kalau tak memang berterabur semua benda... Ok nak share sikit apa yg ada dlm menu di Norlim Kitchen ni... ada...
~Nasi Lemak ayam rendang
~Assam Laksa
~Mee kari
~Western food (Spagheti..chicken grill..fish n chip n more...)
~Nasi goreng kampung..
dan mcm2 lagi...

sehari ke hari bertambah2 menu yg kami buat... meh la cuba makan di Norlim Kitchen... Restoran kami beroperasi dari 3 petang sampai ke 10mlm... setiap isnin hingga sabtu... Ahad cuti ye.. time dgn huby.. hak3... =) wat masa ni.. ni je kot yg sy dpt type... byk nk cerita sebenarnya.. tpi saya rasa malas.. hi3... coz waktu pun dah nk masuk pukul 2 pagi... jom sambung main candy crush! nite!

4 April 2013

Norlim Kitchen

Alhamdulillah, saya memanjat kesyukuran... kurang dari 6 hari lagi Nolim Kitchen akan memulakan perniagaan restoran. Serius banyak halangan yang saya dan Shanice tempuh untuk memulakan perniagaan ini. Syukur sangat saya dipertemukan dan mempunyai sahabat sebaik Shanice. Tak kira apa pun cabaran dia masih disisi saya sama2 mengharungi. Pendek kata bila saya putus semangat, dia ada support dibelakang saya begitulah sebaliknya.

Ingat x entry saya sebelum ni, saya ingat nak letak nama Village station.. tapi last minute saya dan Shanice sepakat untuk memilih nama Norlim Kitchen... Ada apa dengan nama Norlim? Ianya adalah separuh dari nama kami berdua...

NOR RULHUDA & SHANICE LIM = NORLIM
Shanice & Me
Buat masa ini, kebanyakan barang2 dah pun kami beli seperi gelas, pinggan dan mangkuk. InshaAllah lagi 2 hari kerusi dan meja makan akan sampai. Konsep kami pilih jenis yg murah2 je dan ala2 kampung gitu... mcm kedai2 makan yg lain jugak. Semuanya kami buat bersama... start dari cat kedai sampai la ke simen kedai.. berulang alik Shanice memandu Hilux suami dia utk kitorg ke kedai ke tempat hadrware sampaikan si owner hadrware tu pun naik pelik dgn kitaorang berdua..Maklumlah, memang kami berdua langsung xde experience. Jadi apa je yang kami berdua buat mesti ada yang tak kena. Cat x cukuplah.. simen x cukuplah.. berus cat lupa belilah... mcm2 hal...paling saya tak lupa masa kami pergi shoping barang2 kedai di nilai 3 minggu lepas. 3-4 jam ktaorang duk pilih2 barang smpai duduk2 atas lantai sebab saya dan Shanice mempunyai 1 perangai yg sama iaitu CEREWET! Bangla yg keje kat situ pun naik pening dgn kitaorang berdua... nak tau apa jadi lepas tu? Dah habis pilih2 semua sampai je kat kaunter Shanice wat muka kelam kabut dan say sory byk2 dgn saya.. saya pun jadi gabra tengok muka dia mcm tu..apa hal tu?

"Nurul sory, i tertinggal credit card n my atm  card kat huby i... "muka Shanice dah mcm orang nak nangis... hi3.. saya gelak jela...

"Its ok dear... " tu jela saya leh cakap. x kan saya nak marah Shanice... mungkin xde rezeki kami aritu utk shoping banyak. cuma yg dpt beli aritu cuma gelas2 dan pingan2 je la.. hi3... tu la kenangan lucu kami berdua...  tapi apa pun saya kagum dengan semangat Shanice. Yep! melihat semangat dia mcm tu secara tak langsung ia menyokong semangat saya juga. Ape pun doakan la nolim kitchen ni menjadi tempat pebret org makan2... hi3... =) okeyh... saya nak sambung wat banner & sticker utk nolim kitchen... dan korg leh la layan gambar yg x seberapa ni... kalau nk jenguk2 web Norlim pun boleh.. ni ha... NORLIM KITCHEN dan meh la ringan2kan jari jemari anda utk Like FACEBOOK Norlim Kitchen ye.. tapi semuanya masih lgi under progress...
Taraaaaaaaaa... ni lah logo kami berdua! cute x?

yang ni nk wish byk2 dgn en suami ajak yg tolong pasangkan atap2 rumbia ni... kami mmg fail kalau bab nih!

ni la habuan mase kat nilai 3 aritu.. nk beli byk duitnya tinggal dong! =)
Ni la pemandangan sipi2 Norlim Kitchen.... x leh nk show lagi.. sebab masih lgi berselerak... hi3.. x siap lagi nih... tunggu ye.. inshaAllah dlm entry akn dtg... =)

24 Mac 2013

Village Station Restaurant

Alhamdulillah, hari ni rasanya cukup seminggu saya dan kawan saya Shanice menguruskan rekabentuk kedai kami yang akan beroperasi lebih kurang 2 minggu lagi. InshaAllah mengikut perancangan begitulah. Dalam seminggu ni rasanya xde 1 hari pun yang kami stop buat kerja. Start dari pagi sampai ke petang. Balik rumah masing2 cam orang gila. Nasibla suami saya tak merungut. Balik je rumah, tengok kerja rumah dah settle. Thanks abang... Saya terlalu letih untuk minggu2 ni. Mana taknya, kedai yang kami sewa tu aduhai... xtau la nak cakap macam mana. Kalau ikutkan saya ala kadar cukup. Tapi Shanice x mahu, dia mahukan konsep untuk kedai kami nanti. Kitorang berdua pilih konsep ala2 kampung. Dari tadi asyik cakap kedai2... tentu nak tau kan kitorang bukak kedai apa? hu3... Kedai makan aje... Saya dan Shanice berkongsi perniagaan ni... Lokasi kami pilih adalah Serdang, kebetulan office suami Shanice tu area Serdang sana, tu yang kami pun memilih Serdang. Lagipun Shanice masih lagi kena tolong2 huby dia kat office. Serius semua kami buat sendiri, start cabut rumput, cat kedai dll. Tapi hari minggu suami masing2 ikut turun padang gak la. Thanks byk2 gak sekali lgi pd suami yg banyak handle renovate bahagian dapur. Sekarang dah 70% siap kedai kami. Mudah2an semuanya siap sebelum tarikh yang kami cadangkan nanti. Untuk nama, kami belum lagi memilih nama apa yg sesuai. Begitu juga menu... setakat cakap2 tu adalah.. tapi duduk berbincang tu belum sepenuhnya, sebab masing2 sibuk duk handle renovation kedai tu je buat masa ni.

Shanice- Ha2... muka tension cabut rumput depan restoran kami... ni hari 1st kami start gotong royong . ehem3.. gambar tuan punya blog xde ye.. coz serabai! :p

Actually tak ramai kawan2 yg tahu tentang project kami ni... usah kata kawan, mak sendiri pun x tahu lagi... =) sebenarnya kitorang nak diam2kan je dulu... tapi xpela.. setakat di blog x kisahkan utk bercerita. hi3... dan kebetulan hari ni saya dan Shanice stop keje sehari... mana taknya badan masing2 naik lebam dah. So hari ni cuti amik udara dan kutip balik tenaga2 dah hilang, inshaAllah esok kami berdua sambung semula...

Apapun korang, satu je kami mohon sangat2.. doakan kejayaan kami berdua nanti ye... Doa korang semua tak dapat kami balas.... Lepas ni kena tunggu restoran kami beroperasi baru saya update lagi ye!

Now, time utk tidur.... nak backup balik semua masa yg penat sebelum ni... =) tata...!

P/S : Kalau letak "Village Station Restaurant" sedap x? hu3....

6 Januari 2013

Putaran kehidupan


Sedang aku membelek2 encik gugel... terbaca aku dengan ringkasan sebuah cerita... sangat menarik untuk dikongsikan.. jadikan pengajaran utk diri sendiri.. supaya tidak alpa dengan apa yang Allah tetapkan dan hadiahkan. Jadilah hamba-Nya yang sentiasa bersyukur dan pemurah.. Jom baca.. Sekadar berkongsi cerita...

"Pada suatu hari sepasang suami isteri sedang makan
bersama di rumah mereka. Sedang mereka makan,
kedengaran pintu rumah mereka diketuk oleh seseorang.
Si isteri telah membuka pintu dan dilihatnya seorang
lelaki meminta sedekah. Si isteri merasa terharu dan
dia bermaksud hendak memberikan sesuatu. tetapi
sebelumnya dia bertanya dahulu kepada suaminya,"Wahai suamiku, bolehkah aku
memberikan makanan kepada pengemis ini?"
Alangkah sedihnya hati si isteri apabila mendengar
jawapan daripada suami yang dicintaiyang telah
menjawab, "Tidak usah! Usir saja dia, dan tutup ketika
si suami yang menjalankan perniagaan telah mengalami kerugian yang teruk dan
menderita kerana banyak hutang, sehingga rumahtangga mereka porak peranda.

Akhirnya rumahtangga mereka musnah akibat berlaku
perceraian. Tidak lama setelah itu bekas isterinya
berkahwin lagi dengan seorang pedagang di kota.

Dikisahkan, pada suatu hari ketika ia sedang makan
bersama suaminya (yang baru), tiba-tiba ia mendengar
pintu rumahnya diketuk orang. Setelah dibuka pintu
ternyata tamu tak diundang itu adalah seorang pengemis yang sangat
mengharukan hati wanita itu. Maka wanita itu berkata kepada suaminya. "Wahai
suamiku bolehkah aku memberikan sesuatu kepada pengemis ini?"

Suaminya menjawab, "Berilah makan kepada pengemis itu." Setelah memberi
makanan kepada pengemis itu isterinya masuk ke dalam rumah sambil menangis.

Suaminya dengan perasaan hairan bertanya kepadanya,
"Mengapa engkau menangis? Apakah engkau menangis
kerana aku menyuruhmu memberikan daging ayam kepada
pengemis itu?" Wanita itu menggelengkan kepalanya,
lalu berkata dengan nada yang sedih dan sambil
terisak-isak menahan tangis, "Wahai suamiku, aku sedih dengan perjalan
takdir yang sungguh menakjubkan hatiku.Tahukah engkau siapa pengemis yang
ada di luar itu? Dia adalah suamiku yang pertama dahulu."

Mendengar keterangan isterinya sedemikian, sang suami
sedikit terkejut, tetapi segera ia pula bertanya "Dan
tahukah engkau siapa aku yang kini menjadi suamimu
ini?Aku adalah pengemis yang dulu diusirnya... !"

Begitulah kisahnya, saudara-saudaraku, maka berikan sesuatu itu kepada yang
haqnya. Usahlah suka menghina dan mencaci sesama kita, terutama yang kurang
bernasib baik. ALLAH SWT itu MAHA KUASA.


3 Januari 2013

Me & Fareeda ~ Nyata Jelita

Entry kali ni macam pelik sikit kan... why Fareeda? sebenar2nya saya dah lama pun jatuh cinta dengan tudung  No.1 Fareeda ni... tapi belum berkemampuan, sampai la 2 bulan yang lepas encik suami belikan tudung Fareeda ni untuk saya... sengih sampai ke gusi ok masa 1st2 dapat tudung ni. Ops, sebelum saya pakai tudung Fareeda, saya pernah beli 2 helai tudung yang tak kurang hebatnya.. tentu siapa yang gilakan tudung tau kan DNE atau nama penuhnya De Noorish Elegent... Yep! cantik jugak tudung keluaran DNE.. hampir menyerupai design Fareeda... Harganya pun hampir menyerupai.. sama~! Pada yang berkenan nak try tudung Fareeda yang gojes ni, boleh PM saya di inbox or add me as friend FACEBOOK ... Ada koleksi2 terbaru di fb saya.... cuma ianya terhad~! =) Meh layan tudung2 Fareeda yang ada pada saya sebelum ni.. tapi yang ada dibawah ni, semuanya dah pun SOLD OUT ye... for tudung lain.. kena tunggu.. dan rajin2 la jenguk update di FB saya.. 




2 Januari 2013

senyum itu pengubat segalanya :)



Belajarlah BERSYUKUR walau KEKURANGAN
Belajarlah IKHLAS walau TAK RELA
Belajarlah TAAT walau BERAT
Belajarlah MEMAHAMI walau TAK SEHATI
Belajarlah SETIA walau BANYAK GODAAN
Belajarlah MEMBERI walau TAK SEBERAPA
Belajarlah MENGASIHI walau kau DISAKITI
Belajarlah TENANG walau kau sedang GELISAH
Belajarlah PERCAYA walaupun SUSAH
Percaya bahawa Allah SWT masih sanggup menolongmu..

Berterima kasihlah pada orang yang telah..
☑ MELUKAI HATI mu kerana dia telah membuat HATIMU KUAT
☑ MEMBOHONGI mu kerana dia membuat HIDUP mu makin BIJAKSANA
☑ MEMBENCI mu kerana dia yang MENGASAH KETEGARAN mu…
☑ Dan MENYAYANGI mu kerana itulah ANUGERAH TERINDAH dalam hidupmu..



Senyumlah andai dirimu dilukai
Senyumlah andai dirimu dilupai
Senyumlah andai dirimu dikhianati
Senyumlah andai dirimu ditindasi
Senyumlah andai dirimu dibebani
Senyumlah andai dirimu disakiti
kerana senyum itu pengubat segalanya :)

** kami tak ambil pusing dengan kata2 sindiran dari orang yg tak pernah suka melihat kegembiraan kami...
** kami tak ambil tahu dengan kata2 orang yg cuba menjatuhkan kami...
**kami tak ambil peduli dengan keadaan sekeliling yang mula mencemburui kami...
kerana kami sedar, Allah dah tetapkan rezeki masing2... Adil... sungguh adil.. kerana mereka ada apa yang kami tiada dan kami ada apa yang mereka tiada... Adil bukan?

~~Selamat Tahun Baru 2013 kawan2, semoga tahun ini memberikan seribu makna, seribu kekuatan, seribu kejayaan, seribu keajaiban buat kami sekeluarga... Amin... ~~