Terima Kasih berada diblog ini! Jom follow! »

22 September 2013

Dan akhirnya facebook diaktifkan semula

Saya akhirnya activekan semula facebook yg menyepi 2 minggu lebih tu... hi3... reason??? yep... antara satu factor yg activekan semula fb bila memikirakan sumber partime kewangan saya adalah dari fb... saya on semula facebook saya dan saya semak semula kawan2 yg berada dalam list... dan semua user fb yg saya x kenal dah pun saya remove... ada sesetengah tu adalah dari client saya yg pernah berurusan dengan saya sebelum ni...jadi fikir 2-3 kali untuk saya remove mereka... banyak yg saya dapat belajar dari semua ni... kebaikan dan keburukan facebook kalau disalah guna.. Hope inilah pengajaran yg terbaik untuk saya... salah satunya jgn sesuka hati nk approve org yg x kita kenal as friend di facebook...berkemungkinan org akan salah gunakan update2 yg kite type difb... boleh terjadi fitnah dan sebagainya.. dan ini antara pendapat saya mengenai FACEBOOK:-

Kebaikan :
- Mengikat tali silaturrahim antara keluarga, sanak saudara dan sahabat handai
- Sebagai media pemasaran produk/perkhidmatan, syarikat swasta, jabatan kerajaan dan lain2 melalui iklan
- Berkongsi sesuatu yang baik seperti nasihat, resepi makanan, amalan agama dan lain2
- Dapat mengenali orang yang mempunyai hobi, minat dan area yang sama (group)
- Dapat mengesan kembali rakan2 lama yg dah terpisah
- Sebagai media hiburan melalui permainan2 yg tersedia di dlmnya…


Keburukan :
- Kurangnya privasi kerana segala perbuatan aktiviti kita akan di “update”
- Menjadi medan “kebebasan bersuara” untuk memfitnah, mengutuk, mengeji dan lain2
- Pengguna memuat naik gambar2 personal  yg membuka aurat dan yg keterlaluan
- Timbul rasa iri hati, sombong, riak dan berlebih2an (kaum wanita)
- Melalaikan sehingga menggangu waktu bekerja (siang) dan waktu tidur (malam)
- Gambar2 yg di uplod aboleh dimanupulasi oleh pihak lain utk tujuan tak baik

Jadi... ini adalah antara pandangan saya mengenai facebook... kebaikan dan keburukan tu kita sendiri yg tetapkan... jom jadi pengguna facebook yg lebih berhemah! =) inshaAllah...

15 September 2013

Deactive Facebook sekejap sahaja kot

Salam semua... Selamat Menyambut Hari 1 Malaysia.... yang mana cuti tu bestla... hi3.. cara type macam frust je kan? :) saya pun cuti... tapi hubby lak terpaksa OT... aduhai... cuti 3 hari pening duk kat umah je la... paling x best camni.. kite dok umah, tapi encik suami keje.. huaaaaaa cuti sia2... boring! hm.... dah xde nak buat apa... godek2 si blog ni la... :p maklumlah saya dah x aktif di facebook lagi dah.... hu3....



Cakap pasal facebook.. yep! hari ni hari ke 8 saya deactivekan facebook saya... huhuhuhu... kenapa? biarlah rahsia.. hope yg baca ni adalah salah seorang dari kawan saya di facebook, im so sorry, saya terpaksa deactivekan fb buat masa ni... ade gak yg terus sms saya bertanya kenapa saya block dia... hi3..saya bukan block sesiapa di fb...cuma saya deactive kan  sekejap... Apa rasa ye bila deactivekan fb nih???? 8 hari dah ni....? Jawapan saya.... AMAN! =) siyes... rasa aman..hepi.. x terkejar2 nk update apa2..(saya memang hantu update), hidup lebih private, orang x jelous dengan kite(bajet org dengkila tu..nyampah! :p ) xde rasa jelous kat org lain, syuuuhhh buang jauh2 sombong iri hati tu.. namau2.... x caye? cubelah deactivekan sekejap...hi3...(saya x hasut ye... ti Mark Zuckberg saman saya pulak...hu3) entahla sampai bila saya nak udeactivekan fb tu entahlah... tengokla pada keadaan...ingatkan hari tu nak deavticekan sekejap je...tpi dah 8 hari rasa semakin happy... Ada jugak member yang tanya sama ada saya x rasa boring ke bila fb xde? hu3... saya jawab dari hati...langsung x syg... im happy now.. dan lebih happy... cuma yg saya risaukan cuma 1 je... apa akan jadi jadi group, page yg saya create di fb before ni... hm... kalau sesiapa yg tau, saya active menjual barangan di facebook... dan ada sesetengah group tu yg saya adalah adminnya... untuk group tu rasanya saya dah habis fikir dah, saya akan lantik member yg lain yg aktif di group tu utk gantikan saya as admin... tapi, cemane dengan page shop saya?? hm... tu jela yg saya berkira2 nak nk tutup terus @ tidak fb ni....

Keputusan nak aktifkan balik fb atau x tu saya masih belum ada jawapan... maybe saya create fb yg lain? maybe pinjam fb en suami je ke? @ buang terus je page tu? entahlah... fikir kan jela nanti apa nasib saya dengan fb nanti..(cam kes berat je...he3)

Tapi, untuk twitter n blog saya still active.... boleh follow saya nanti ye... kite jadi kawan ramai2... =)

13 September 2013

Hai laaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Bos

Pelik kan tajuk arini???? Hai laaaaaaaaaaaaaaaaaa boss??? why? huhuhuhu... sekadar luahan hati... Serius rasa dah lemau dok keje kat opis ni... dengan bos yg entah pape... selalu then hari2 nak buat saya hangin... biasela kalau dah kata bos tu kan... Ok, camni... citernye begini... bos kat tempat saya kerja skrg ni.. ade 3 orang.. biaselah kalau dah share company ni... comfirmla ada yg gila kuasa... dah tu buat kerja xde sistem.. Mangsa salah seorangnya adalah saya! damn! Hu3.. meja saya kat opis ni dah macam tong sampah... dengan invoice, quotation, drawing lagi... BQ lagi.. fuh... nk je g amik liter.. g bakar... puas hati. Sampai satu tahap saya amuk jugakla... mane x nye... now dah rupa designer merangkap account merangkap admin! Penah sampai satu tahap saya jerit je... "mana satu yg i nak kena buat nih?" memang time tu rasa nak p amik je beg cabut... lantakla gahi bayar ke x... dah tentu la bos kt situ huru hara....

Hm.... ni saya cerita situasi ada satu hari tu....

Bos pertama: "Nurul, tolong i buat quoatation ni....cepat2 ye " datang pada saya lenggang kangkung...ingatkan dia sibuk sampai suruh saya buat quotation...rupanya lepas hantar paper atas meja saya dia boleh g duduk amik mister potato!!! damn! selamber badak makan!

saya pun buat jela quotation laju2... gile 3 helai nak cepat2... tengah rushing type quotation dengan kira2 entah pape... datang pulak bos ke dua

Bos Kedua: "Nurul, Saujana Villa punya project accessories kitchen dah sampai ke? kena cepat2 order ohhhh" Muka dia cakap cam kena hambat je iye2 suh saya cepat... Then saya ni yg mcm org gila stop buat quotation kelam kabut call supplier... make appoitment... then saya pun lepas tu sambung balik type quotation... x lama lepas tu bos kedua ni tanya lagi... "Nurul, U call zyra, inform pada dia suruh dia dapatkan fedback datin secepat mungkin pasal skirting and plug point...cepat2 oh..." Masa dia cakap mcm tu saya dah tengok muka dia kecik beso kecik beso je.... ikut hati nk je hempok si pendek ni bagi lagi pendek... agak2 la.. x nmpak ke dengan saya buat quotation.. drawing lagi.. nk call suplier la..call client la.. tu belum kena g site lagi... saya pun call  la si zyra (manager) @ client la dengan kitaorang ni... settle satu hal... x lama lepas tu bos pertama pulak yang cakap.... "Nurul, invoice belum bukak oh untuk Project IOI....Ah Meng nak cepat...tolong ye" Hambooooooooooooiiiii time  ni memang saya rase nk hempas semua barang... nk je balik time tu gak! mendidih2 darah ni...  dalam hati jenuh sabar..sabar...sabar... saya pun stop kejap buat quotation dan drawing then bergerak la lemah menuju bilik account yg belum berpengganti tu utk bukak MYOB... hoiiiiiiiiii designer bukak MYOB??? nak je saye maki hamun... Post untuk account tu dah sebulan terbiar... bilelah bos yg cerewet ni nak jumpe pekerja baru utk akaun... siyes! saya lak yg kena buat keje account... Settle buat invoice...saya fokus buat semula quotation sambil buat 3D untuk client yg semuanya nk urgent2... saya ni machine meh????

X lama lepas tu.. siap buat quotation... ingatkan free la kejap...

Bos pertama pulak datang cungap2 cakap... "Nurul, petang ni mau pergi maluri ye... nak sukat kitchen cabinet" saya x angguk @ apa2... buat2 pekak... tapi di dengar oleh bos kedua... dan2 la pulak dia menyahut...."Nurul nak pergi maluri ke? x boleh ooo... i nak dia teman i pergi bank nanti" Dah dia pulak berebut dengan bos pertama tadi nak aku nih.... Aku wat pekak gak.. lantak korangla nak gado ke ape ke... janji gaji saya korang bayar dah!

Yang bos saya yang seorang ni... memang suka pergi mana2 berteman... nak pergi bank pun bawak saya.. nak pergi makan pun bawak saya... runsing tau x! kadang2 tengah syok layan 3D render cantik2.. idea pulak tengah mencurah2... tibe2 dia leh cakap gini... "Nurul, teman i pergi bank, then lepas tu kita keluar makan ye" dia buat muka cam pink2 tu... muke kesian... hm... kadang2 kalau saya malas saya akan tolak gak... tapi kadang2 dia akan jawab macam ni... "Yelah, u biar jelah i pergi sorang2, then i nanti makan sorang2...." Dia bersuara sambil muncung mulut ke depan... Hisssshhh! nasiblah dia pempuan... kalau lelaki memang saya tenyeh2 je muka dia dengan cili!

Haaaaaaaaaaa tu jela kot yg saya nk citer kali ni... tapi ni la antara2 yg saya x puas hati... tapi yg kat atas tu sume pasal keburukan dorang ni jela... tpi dorang ni xlah buruk sangat pun perangai.. ade gak kebaikan dorang ni... hm... salah satu nya.. bos yg perempuan tu selalu bawak makanan siap kalau masak brekfast lebih comfirm dia bawak utk saya sekali kat opis, tapau makanan dan kadang2 belanja saya makan...hm.... lepas tu bila saya cuti, dorang x pernah tolak gaji...termasuk la masa saya cuti raya hari tu...yelah saya mana comfirm lagi keje... 5 hari tu off... tapi dorang x tolak pun... then masa raya lepas, dorang beri lagi saya duit raya RM300 dan advance RM1K kat saya... even masa tu x smpai 3 bulan pun lagi saya kerja.... ada lagi satu... bila saya nak keluar bila2 pun just cakap je dengan dorang... boleh je keluar.. nak p amik adik la..nk antar adik p klinik la... tapi tu bukanlah saya suka2 mintak keluar...memang urgent nk kena keluar kejap...tpi dorg x kisah pun...boleh je saya keluar on the spot... then bos yg pempuan ni...memang jenis suka ngelat sikit.. tiap kali kitaorg pegi site...dia mesti g shoping...jadi secara automatik...saya pun ikutlah bershoping...kadang2 dah separuh hari baru la balik opis... g sitenye adelah 30 minit kat site... tapi pastu mengular g mydin la... g tengok baju la...g tengok makanan la..masuk giantla... sume adelah... hm... situ pulak yang bestnye... memang free jela rase... hm.... then kalau tengok balik pada post saya before ni... sebulan je saya masuk keje... bos terus tambah gaji saya RM500... even x comfirm lagi time tu... ade meh company nk bagi camni... ada tu adalah... tpi boleh dikira... hm....

Maybe disebabkan kebaikan dorang ni membuatkan saya bertangguh2 nak cari  keje lain.... hubby saya cakap... saya kena buat dek je...lama2 biasela... tula.. kadang2 saya fikir tang positif je.. tiap kali dorang suh saya buat kerja.. saya anggap tu ilmu... ilmu...ilmu... kalau before ni saya x tau nak cari mana pembekal utk perabot... sekarang saya dah boleh pickup...dah boleh order barang... then tau secara betul secara keseluruhan menghidupkan sesebuah syarikat... alhamdulillah bertambah ilmu pasal material2 yg digunakan... lagi2 untuk Interior design... cemane company bayar tax..cemane company bayar kwsp... tu kan ilmu tu! dah tau dah cemane nk handle client.. kalau dulu mula2 cam x confident je... sekarang bile dah g jumpe client pun ok.. masuk je site dah tau dah apa yg kena buat 1st...

Mudah2an apa yg saya belajar disini berguna untuk saya satu hari nanti... hari2 saya berdoa supaya hati saya kuat je dok keje kat sini... Amin2... Kuatkan hati dan sabar byk2.... Ok! dah nak balik opis ni... lambat sikit balik sebab ngade layan blog! =) da....!

12 September 2013

Berhati-hati dengan Scammer UNIFI


MasyaAllah... ini cerita pagi tadi semasa saya on the way ke site di damansara. Tiba-tiba dapat panggilan dari +1300 88 1222 yang mengatakn dari TM Unifi dan siap beritahu saya yg bil saya tertunggak 3 bulan sebanyak RM3823.40. Seluruh tubuh saya menggeletar terkejut. Then disebabkan saya berada di site, saya beritahunya nanti call semula, sebab saya sibuk sikit. Kebetulan bos ajak p makan kat Giant Damansara sana... saya maakn bakso time tu...tapi bakso pun dah rase tawar semacam je lepas dengan operator TM tu cakap mcm tu...ligat kepala otak memikirkan apa la nasib... sedih sangat... tapi dalam waktu yg sama, saya berfikir, unifi saya memang ada tunggakan, tapi xkanlah sampai RM3K++.... pedih..pedih...pedih... 

Habis makan, saya dan bos pun turun balik semula ke site, sambil sibuk2 di site pun saya masih bersabar... dalam otak, nanti on the spot sampai opis kena call balik TM nih!... lebih kurang pukul 4 petang, baru kerja settle dan saya pun dengan berdebar2 call nombor TM Unifi yg saya ambil di internet. Then saya pun bercakap dengan pegawai TM...dan dia jelaskan amaun jumlah tunggakan saya cuma RM300++ sahaja.... On the spot saya terus cakap dengan dia yang tengahari tadi org TM call saya beritahu tunggkan saya RM3823.40 tu kenapa ye? pegawai tu terus cakap itu scammer.... ada bagi apa2 detail x pada dia??? bernasib baik la saya x sempat nak bagi apa2 detail pun. Alhamdulillah, hikmah saya sibuk di site dan hikmah saya bersabar dahulu untuk sampai di office baru saya call semula... kalau x, berkemungkinan saya pun akan ditipu... :( 

Nombor yang mereka gunakan untuk menipu ada tanda '+' dihadapan... sedangkan nombor yang betul Unifi cuma 1300 88 1222 sahaja... jadi berhati2 dan sebarkan....