Terima Kasih berada diblog ini! Jom follow! »

15 Ogos 2011

Salam Ramadhan yg ke 16... sekejap je kan...pejam celik...pejam celik...
Ha.. kat sini saya nk selitkan sikit tentang satu hobi yg sangat2x sama dengan encik suami... hihihi iaitu BERJALAN-JALAN... huhuhu yep! saya dgn huby memangla gila berjalan sana sini...

Tengok saja aktivit kami semalam ye...
5.00 = gerak dari office terus ke Cheras Selatan utk berbuka
8.00 = Lepas solat maghrib gerak ke Parkson Kajang
10.30 = Gerak terus ke uptown bangi
12.30 = baru sampai rumah then terngaga la kedua-duanya sekali kepenatan... hihihi...



Dalam seminggu tu, adalah 1-2 hari  je bila balik kerja direct terus ke rumah... itu pun x comfirm lagi betul ke x boleh terus duduk dirumah sampai la malam... kdg2... balik je direct ke rumah... lepas magrib dah siap2 nak keluar balik...huhuhu... memangla kami berdua ni kaki jalan... :)

Tambah2x bila start berherbalife ni... ade sekali tu...
5.30ptg = terus ke bukit bintang
8.00mlm = gerak ke Nilai (antar brg customer) sambil cuci2 mata kat nilai nun...
10.00mlm = gerak ke putrajaya
12.00mlm = barula sampai kerumah...

Huhuhu...memangla kami ni hantu berjalan2... memula dulu x perasan pun yg kami ada persamaan ni.. tapi bila dah ramai kawan huby yg tegur... yg kami berdua ni nmpak ngam..kat mana ada suami..kat situ ada aku...hahahaha.... semua ni dari Allah...memurahkan rezeki kami berdua utk berjalan ke sana dan ke sini... amin amin amin...

Kadang2 x beli apa pun sgt...tapi entahla memang kaki kami berdua ni x boleh duk diam kot..nk jalan2 je... ^_^ xpela selagi boleh berjalan... tu pun cara nk eratkan hubungan suami isteri kan? huhuhu...walaupun memang penat..tapi kami bahagia dgn cara kami... kami x kacau org... harap xdela sape2 pun rajin sgt nk kacau hidup kami... ^_^

**syok sgt jalan2 bila en suami x lepas2x genggam tangan saya~!! ^_^ we are in luv...!!
** petang ni dah date dgn lidia and husband...huhuhu... nak banje lidia mamam @ chicken rice shop @ alamanda... sgt2 merindui dia la... dah pregant kali ke-2 tu... rindu nk jumpa haziq comel~!! ^_^ tertunggu2 waktu petang...cepatlah hai waktu berlalu...
**Sambil nyelam minum air..alang2 dah ke alamanda tu...leh la cari kasut sembonia saya ye cik abg~!

14 Ogos 2011

Restoran G!

Salam Ramadhan yg ke 15... 


hai la...entry kali ni sedikit kasar rasanya... ok cerita sikit permulaan bulan puasa ni... sepanjang bulan ramadhan ni memangla x pernah masak lagi...hihihihi..huby ckp... bagi saya cuti :) then merata -rata la kitorg berbuka... ke sogo pernah, ke putrajaya pernah, ke mana-mana la asalkan x masak dirumah... habis kuat pun takat beli di bazar je bawak balik... tpi huby lebih suka makan di kedai je bulan puasa ni..bukan apa, cuba kalau kita pergi bazar ramadhan, iman x kuat memang la macam-macam nak beli. pernah sekali pergi bazar ramadhan sampai rm30 belanja.. betul2 membazir. berbanding makan dikedai, order utk 2 org, minum x kan sampai pun rm20...hbis kuat pun rm18 je setakat ini...

Ok berbalik pada cerita kitorg yg suka berbuka diluar ni... nk cerita sikit tentang satu kisah pada sabtu lepas... 13hb 8 2011... selalunya kitorg makan ditempat lain.. dah lama nk berbuka puasa di satu restoran ni (depan econsave bangi) nama memang saya terpaksa rahsiakan dulu... nanti dikata menutup periuk nasi org pula kan. Sebelum ni memang selalu pergi ke restoran G (nama samaran...hehehe) ni... makanan dia memang la mablesss! lagi2 sup dia...memang la power! cuma satu je servis dia memang la tahap lembab. sebelum ni masa bukan puasa seminggu mesti 2-3 kali lepak di restoran tu... maklumlah seperti yg saya cakap sebelum tu...makanan dia memang mablesss!

Sebelum ni, memang kalau order, x sah mesti kena 2-3x cakap baru pelayan kat situ paham. nak tunggu dorg sediakan bihun sup pun setengah mati. padahal dah terang2 la bihun sup dorg memang dah siap masak. tinggal bubuh dalam mangkuk dan kaut saja... pernah la sebelum huby order makanan panas dah siap awal..sedangakn saya yg order bihun sup yg sememangnye dah siap belum la siap.. 3-4 kali panggil dan tanya baru la dtg... utk sekali 2 boleh la kan... then kalau dia ckp sory tentula kita pun cool balik kan... tpi memangla hampeh... say sory pun x...  masa tu boleh tahan lagi... skrg nk cerita pulak cemana reaksi saya bila  makanan yg di order x sampai2 bila time nak buka puasa... meh baca lagi....

sabtu lepas...

6.50petang... saya dan huby cepatla  masuk ke restoran terbabit utk elakkan dari org ramai. then dengan harapan pekerja kat situ dptla buat on time makanan utk kitorg... huby hari tu teringin nk makan sup tulang... situ memang x dinafikan..sup dia memang sedap..! lagi pun sengaja je kitorg order sup tulang tu..sebab nya kitorg fikir ianya mudah...sebab dah siap... restoran tu memang masak sup dlm kawah yg besar tu.. tinggal cedok je lagi...

pukul 7.20 malam... tinggal beberapa minit je nk berbuka... huby dah gelisah makanan x sampai2... yg sampai baru nasi dgn telur goreng je... huby bangun tanya mana sup... then pelayan dia jawab... ok2x...

pukul 7.25 malam... sekali lagi huby bangun... mana sup? dah nk waktu berbuka ni... saya pun trut gelisah... saya xpe..memang time tu xdpt pose... cuma kesian dgn huby la... dia nk berbuka... org2 yg selepas kami order pun dah dapat makanan...

7.30 malam... azan pun berkumandang... berbukalah huby dgn nasi dan telur goreng... kesian tgok huby...bersyukur gak la ade makanan...tpi hati saya betul2 dah mendidih... kali ni saya pun bangun...

'''Sup saya mana? masuk ni kali ke-3 saya cakap!'' saya terus balik tempat sendiri... selang 3-4 minit sampai la sup... buat pertama kali la saya dengar huby bersuara..

''Hai dik, lambatnya....'' huby memang la jarang merungut...tpi mungkin disebabkan dia puasa hari tu... korang agak2 la kan ape la dijawab pelayan tu bila huby saya ckp mcm tu? dia boleh jawab...
''org ramai...'' dgn gaya sinis langsung x pandang muka huby... langsung x say sory... helloo! xde adab ke? poyo semacam...atlest kalau dia say sory sure la kitorg ni x marah... tpi bila dia dah poyo macam tu... xpadan dgn perempuan! Lepas tu, saya ckp dgn huby, xpe...biar saya yg bayar... sebab saya nk ajar sikit org yg kurang ajar...

7.50 malam- dikaunter pembayaran...
Ha...yg ni saya direct dengan tokey kedai... tpi memikirkan yg toley kedai tu tengah mengandung masa tu...jadi saya bayar dulu...then dengan suara yg agak perlahan...saya say...
''Maaf ye kak...saya nk cakap sikit, kedai ni makanan dia memangla sedap! selalu saya datg sini. Tapi servis sangat teruk''. suara sikit mengeras. Muka tokey kedai tu hambar bila dengar saya komplen... dia pun jawab, ''mungkin org ramai kot tadi....'' then saya jawab balik... ''org ramai ke kak? saya dtg pukul 6.50 petang kak... masa tu xde org lagi kat kedai ni..ade 2 org je kalau x silap... lagi2 yg buat sup tu..kurang ajar. Maaf ye kak, terpaksa cakap, sebab saya selalu dtg kedai ni. Tapi melampau, lepas berbuka baru sampai sup tu, dahla x say sory....'' kali ni saya paksa rendahkan suara walaupun hakikat nk tengking je. Tapi memikirkan ni bulan puasa...sabar... sabar... sabar... huby diam je... tpi saya tau huby pun marah dalam hati...

Saya pun berlalu la dari restoran tu dgn muka tokey kedai yg muram durja... Bukan nk bangkit kan kemarahan sesiapa.. tpi kalau tukang hantar sup tu cakap... maaf ye.. lewat hantar..mungkin x jadi saya nk komplen...tpi disebabkan tukang yg hantar sup tu kurg adab...memangla terpaksa saya ajar... sape nk kata saya ni garang atau kurang sabar tu terpulangla... tpi saya memang pantang kalau org kurg adab dengan saya atau dgn org2 yg saya sayang... silap org la nk kurg adab ni....

Lepas ni fikir xmau lagi berbuka dekat restoran tu...better pergi Restoran Tepian Bangi... sgt bagus dia punya servis...selalu makan kat situ x pernah lewat pun... kalau kitorg order pukul 7 sekali pun...ontime 5 minit sebelum berbuka, dah siap terhidang dah...

Restoran Tepian Bangi, Seksyen 4 tambahan... makanan sedap + sservis pun bagus!
Untuk restoran G, kalau rasa nk maju, tolong la tengok2 kan pelayan anda dan manage dgn betul...sayang...makanan korg memang sedap..tpi disebabkan kejadian mcm ni... saya pun x mahu pergi lagi dah...tunggu la kalau hati sejuk....

8.00 malam..
Sampai rumah, huby buat surprise! ^_^ dpt hp baru...thanks sayang~!!! terus nangis...hihihihi... sejuk balik hati yg panas tadi... terima kasih sebb abg selalu membahagiakan saya.... :) tengah fikir nk cari hadiah gak utk huby... huhuhu... baru 2 hari je sebelum huby bagi hp tu... huby bagi hadiah sepsang baju kurung sempena hari ulang tahun akad nikah... ni dapt lagi hadiah... sayangnye kat abang... memangla, saya pun x lokek belikan huby hadiah... x perlu tunggu waktu2 yg special...hari2 adalah anniversary utk saya dan huby.... dugaan dan cabaran hidup menjadikan kami lebih mencintai antara satu sama lain... I luv u so much~!!!

3 Ogos 2011

Al-fatihah untuk mereka2 yg aku sayangi...

Alhamdulillah, hari ni merupakan hari ke-4 umat islam berpuasa...

Hari ni tiba2 terasa sayu... x semeriah waktu berpuasa hari2 yg sebelumnya, teringat pada insan2 yg dah pun meninggalkan kami. Teringat pada kenangan arwah abah, abah meninggal pada tahun 1997, ingat lagi masa kecil, arwah abah selalu bawa aku naik basikal untuk mencari juadah berbuka puasa. Kalau time berbuka, arwah abah suka penuhkan meja dengan makanan. Arwah abah nak kami seronok setiap kali berbuka puasa. Walaupun ada kereta, tetapi arwah abah lebih suka berkayuh basikal menuju ke pekan parit. Kenangan arwah abah tak kan luput dari ingatan. 

Lepas arwah abah meninggal, kami berbuka puasa hanya dengan ala kadar. Mak la yg membesarkan kami. Mak buat keputusan untuk kami semua berpindah ke kg banjar. Dan lepas tu kami semua pun mulakan hidup di tempat baru. Mulanya terasa janggal, sebab tinggal di kampung. Maklumlah tempat lama, kami tinggal betul2 di tengah pekan. Alhamdulillah, lama kelamaan kg banjar menjadi the best dlm hidup kami...

Lebih-lebih berseri bila bapa saudara arwah angah basri sekeluarga pula berpindah ke sebelah rumah kami di kg tu. Ingat lagi, setiap kali waktu berbuka puasa, kadang2 kami sama2 naik van dgn arwah angah basri untuk berbuka puasa di masjid. Bertahun arwah ngah basri, angah imah dan arwah alan tinggal di kg tu. Lama kelamaan timbul perasaan syg yg teramat sgt. Terutamanya pada arwah angah basri dan angah imah.Hanya tuhan saja yg tahu yg bagaimana aku sayangkan mereka berdua. Dah aku anggap mereka berdua diantara org2 yg aku sayang. 

Setahun sebelum arwah angah basri meninggal, masa tu aku dan suami sibuk uruskan perkahwinan, arwah angah basri ngan angah imah la yg byk membantu. Banyak kami sekeluarga terhutang budi dengan arwah sekeluarga. Tambah2 diwaktu bulan Ramadhan, angah imah rajin buat kuih dan lauk. Tentunya yg aku rindui gulai tempoyak ikan patin angah... memang sedap. Tapi tu hanya tinggal kenangan. Sekarang angah imah pun dah tak tinggal di sebelah rumah kami di kg. Selepas arwah angah basri meninggal, angah imah tinggal dengan arwah alan. Dan lepas tu sekali lagi Tuhan menduga, arwah Alan pun meninggal akibat excident pada bulan Mac/2011 yg lalu. Berat mata memandang, berat lagi mahu yg dipikul... Dan tinggal lah rumah disebelah rumah kami tu kosong dan penuh dengan kenangan-kenangan yang tak mungkin aku lupakan. Dan Ramadhan kami tidak semeriah dulu lagi. Kami betul2 merinduikan penghuni2 yg pernah berada di rumah tu...

(kenangan 1 bulan sebelum arwah alan meninggal dunia, 
angah imah-baju biru & arwah alan- baju merah)


Minggu lepas aku dan suami balik ke kg banjar, rezeki nak jumpa angah imah agaknya, hari sabtu angah imah dtg dgn sepupu aku dari bagan serai ke rumah kami. Seronoknya bila jumpa angah. Tentunya sampai2 aku peluk angah dan ciumnya. Rindu... Mak lagi2 la gembira bila adanya angah imah dirumah kami walaupun untuk sehari. Dan esoknya aku yg hantar angah imah balik ke bagan serai. Masa nak bersalam balik tu, sekali lagi aku menangis. Entahlah sedih sgt rasa. Sekali lagi aku cakap telus dari hati aku... ''Huda sayang angah..'' Angah cium aku banyak kali...lebih2 sayu dihati...Biar org lain tidak tahu, tapi dalam hatiku, angah imah diantara org yg aku sayang... Ya Allah kau sihatkan lah wanita cekal ini... Riangkan hatinya... Dan Kau tempatkanlah mereka2 yg pernah aku sayangi di tempat2 org yg beriman. Ampunkan segala dosa2 mereka. Terangilah kubur mereka. Alfatihah...






Semoga Ramadhan kali ini memberi keberkatan pada kita semua.... Amin