Restoran G!

Salam Ramadhan yg ke 15... 


hai la...entry kali ni sedikit kasar rasanya... ok cerita sikit permulaan bulan puasa ni... sepanjang bulan ramadhan ni memangla x pernah masak lagi...hihihihi..huby ckp... bagi saya cuti :) then merata -rata la kitorg berbuka... ke sogo pernah, ke putrajaya pernah, ke mana-mana la asalkan x masak dirumah... habis kuat pun takat beli di bazar je bawak balik... tpi huby lebih suka makan di kedai je bulan puasa ni..bukan apa, cuba kalau kita pergi bazar ramadhan, iman x kuat memang la macam-macam nak beli. pernah sekali pergi bazar ramadhan sampai rm30 belanja.. betul2 membazir. berbanding makan dikedai, order utk 2 org, minum x kan sampai pun rm20...hbis kuat pun rm18 je setakat ini...

Ok berbalik pada cerita kitorg yg suka berbuka diluar ni... nk cerita sikit tentang satu kisah pada sabtu lepas... 13hb 8 2011... selalunya kitorg makan ditempat lain.. dah lama nk berbuka puasa di satu restoran ni (depan econsave bangi) nama memang saya terpaksa rahsiakan dulu... nanti dikata menutup periuk nasi org pula kan. Sebelum ni memang selalu pergi ke restoran G (nama samaran...hehehe) ni... makanan dia memang la mablesss! lagi2 sup dia...memang la power! cuma satu je servis dia memang la tahap lembab. sebelum ni masa bukan puasa seminggu mesti 2-3 kali lepak di restoran tu... maklumlah seperti yg saya cakap sebelum tu...makanan dia memang mablesss!

Sebelum ni, memang kalau order, x sah mesti kena 2-3x cakap baru pelayan kat situ paham. nak tunggu dorg sediakan bihun sup pun setengah mati. padahal dah terang2 la bihun sup dorg memang dah siap masak. tinggal bubuh dalam mangkuk dan kaut saja... pernah la sebelum huby order makanan panas dah siap awal..sedangakn saya yg order bihun sup yg sememangnye dah siap belum la siap.. 3-4 kali panggil dan tanya baru la dtg... utk sekali 2 boleh la kan... then kalau dia ckp sory tentula kita pun cool balik kan... tpi memangla hampeh... say sory pun x...  masa tu boleh tahan lagi... skrg nk cerita pulak cemana reaksi saya bila  makanan yg di order x sampai2 bila time nak buka puasa... meh baca lagi....

sabtu lepas...

6.50petang... saya dan huby cepatla  masuk ke restoran terbabit utk elakkan dari org ramai. then dengan harapan pekerja kat situ dptla buat on time makanan utk kitorg... huby hari tu teringin nk makan sup tulang... situ memang x dinafikan..sup dia memang sedap..! lagi pun sengaja je kitorg order sup tulang tu..sebab nya kitorg fikir ianya mudah...sebab dah siap... restoran tu memang masak sup dlm kawah yg besar tu.. tinggal cedok je lagi...

pukul 7.20 malam... tinggal beberapa minit je nk berbuka... huby dah gelisah makanan x sampai2... yg sampai baru nasi dgn telur goreng je... huby bangun tanya mana sup... then pelayan dia jawab... ok2x...

pukul 7.25 malam... sekali lagi huby bangun... mana sup? dah nk waktu berbuka ni... saya pun trut gelisah... saya xpe..memang time tu xdpt pose... cuma kesian dgn huby la... dia nk berbuka... org2 yg selepas kami order pun dah dapat makanan...

7.30 malam... azan pun berkumandang... berbukalah huby dgn nasi dan telur goreng... kesian tgok huby...bersyukur gak la ade makanan...tpi hati saya betul2 dah mendidih... kali ni saya pun bangun...

'''Sup saya mana? masuk ni kali ke-3 saya cakap!'' saya terus balik tempat sendiri... selang 3-4 minit sampai la sup... buat pertama kali la saya dengar huby bersuara..

''Hai dik, lambatnya....'' huby memang la jarang merungut...tpi mungkin disebabkan dia puasa hari tu... korang agak2 la kan ape la dijawab pelayan tu bila huby saya ckp mcm tu? dia boleh jawab...
''org ramai...'' dgn gaya sinis langsung x pandang muka huby... langsung x say sory... helloo! xde adab ke? poyo semacam...atlest kalau dia say sory sure la kitorg ni x marah... tpi bila dia dah poyo macam tu... xpadan dgn perempuan! Lepas tu, saya ckp dgn huby, xpe...biar saya yg bayar... sebab saya nk ajar sikit org yg kurang ajar...

7.50 malam- dikaunter pembayaran...
Ha...yg ni saya direct dengan tokey kedai... tpi memikirkan yg toley kedai tu tengah mengandung masa tu...jadi saya bayar dulu...then dengan suara yg agak perlahan...saya say...
''Maaf ye kak...saya nk cakap sikit, kedai ni makanan dia memangla sedap! selalu saya datg sini. Tapi servis sangat teruk''. suara sikit mengeras. Muka tokey kedai tu hambar bila dengar saya komplen... dia pun jawab, ''mungkin org ramai kot tadi....'' then saya jawab balik... ''org ramai ke kak? saya dtg pukul 6.50 petang kak... masa tu xde org lagi kat kedai ni..ade 2 org je kalau x silap... lagi2 yg buat sup tu..kurang ajar. Maaf ye kak, terpaksa cakap, sebab saya selalu dtg kedai ni. Tapi melampau, lepas berbuka baru sampai sup tu, dahla x say sory....'' kali ni saya paksa rendahkan suara walaupun hakikat nk tengking je. Tapi memikirkan ni bulan puasa...sabar... sabar... sabar... huby diam je... tpi saya tau huby pun marah dalam hati...

Saya pun berlalu la dari restoran tu dgn muka tokey kedai yg muram durja... Bukan nk bangkit kan kemarahan sesiapa.. tpi kalau tukang hantar sup tu cakap... maaf ye.. lewat hantar..mungkin x jadi saya nk komplen...tpi disebabkan tukang yg hantar sup tu kurg adab...memangla terpaksa saya ajar... sape nk kata saya ni garang atau kurang sabar tu terpulangla... tpi saya memang pantang kalau org kurg adab dengan saya atau dgn org2 yg saya sayang... silap org la nk kurg adab ni....

Lepas ni fikir xmau lagi berbuka dekat restoran tu...better pergi Restoran Tepian Bangi... sgt bagus dia punya servis...selalu makan kat situ x pernah lewat pun... kalau kitorg order pukul 7 sekali pun...ontime 5 minit sebelum berbuka, dah siap terhidang dah...

Restoran Tepian Bangi, Seksyen 4 tambahan... makanan sedap + sservis pun bagus!
Untuk restoran G, kalau rasa nk maju, tolong la tengok2 kan pelayan anda dan manage dgn betul...sayang...makanan korg memang sedap..tpi disebabkan kejadian mcm ni... saya pun x mahu pergi lagi dah...tunggu la kalau hati sejuk....

8.00 malam..
Sampai rumah, huby buat surprise! ^_^ dpt hp baru...thanks sayang~!!! terus nangis...hihihihi... sejuk balik hati yg panas tadi... terima kasih sebb abg selalu membahagiakan saya.... :) tengah fikir nk cari hadiah gak utk huby... huhuhu... baru 2 hari je sebelum huby bagi hp tu... huby bagi hadiah sepsang baju kurung sempena hari ulang tahun akad nikah... ni dapt lagi hadiah... sayangnye kat abang... memangla, saya pun x lokek belikan huby hadiah... x perlu tunggu waktu2 yg special...hari2 adalah anniversary utk saya dan huby.... dugaan dan cabaran hidup menjadikan kami lebih mencintai antara satu sama lain... I luv u so much~!!!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Jumlah Kalori Dalam Makanan

Aku Bangga Menjadi Anak Malaysia

Langkawi Honeymoon