Terima Kasih berada diblog ini! Jom follow! »

27 Jun 2013

Kerja oh kerja


Salam semua, pejam celik pejam celik hari ni dah sebulan setengah saya bekerja di company baru. Berkat hari Jumaat, hari ni dah pun saya terima cek gaji. Alhamdulillah, gaji kali ni adalah yang paling ditunggu2 selama saya bekerja. Senyum sampai telinga bila tengok angka di cek ok… alhamdulillah2… berulang2 perkataan tu keluar dari mulut saya. Orang kata gaji naik banyak, kerja pun semakin banyak la kan? Yep betul… kerja saya bukan setakat interior designer je… tapi dah rupa project manager pun ye. Mula-mula rasa letih juga, tapi saya fikir…itu ilmu.. ilmu.. ilmu... Macam semalam, saya pening kepala masa handle BQ (bills of quantities) actually buat BQ x susah sgt la.. tapi yg buat saya nk muntah bila benda tu datang dengan drawing yang x lengkap. Memang haru, terpaksa call client n supplier untuk dapatkan harga semula. Tapi saya set dalam kepala saya… “mudah saja! Senang huda…senang…” Barulah otak saya rasa macam berfungsi kembali. Meh saya share apa kerja yang saya handle dekat sini…

a) Set apoitment dgn client n meet client, discus dengan client about design & material
b) Keluar site untuk ambil ukuran
c) Keluarkan drawing, layout n 3D view
d) Keluarkan quotation @ BQ & double comfirm dengan client then collect 50% deposit
e) Comfirm dengan supplier brg2 apa yg sy nak… set date
f) Discussion with factory department tentang project yg akan running
g) Turun site utk make sure project2 berjalan dengan baik n saya akan handle sampai project tu siap sepenuhnya.
h) Dapatkan payment sepenuhnya dari client…

Actually ada lagi kerja2 yg sy handle x saya senaraikan kat sini… ni la kerja hari2 saya.. sometimes pening bila client call x tentu waktu.. then setiap problem dekat project, comfirm mereka akan kejar saya sampai rasa sesak nafas… Apa pun saya happy even rasa susah pada mula2… Saya yakin dengan apa yg saya belajar hari ni satu hari nanti akan berguna untuk masa depan saya… siapa tahu kan next position sy boleh try for project manager…hu3… tinggi sgt cita2 tu…=) xpe..cita2 tinggi xpe kan… inshaAllah..

20 Jun 2013

Freelance 3D Interior Design

Salam Jumaat semua... Semoga hari ni lebih baik dari semalam... InshaAllah... Hm..arini x tau nk tulis apa kat blog kesayangan saya ni... 

Just nk bagi info..sekarang saya buat freelance for 3D Interior design... jadi pada mmber2 blog yg nak design 3d for rumah, opis, kiosk @ apa2 sajelah yg nak dinaikkan 3d boleh inform pada saya @ email je ke nurul.idesigner@gmail.com ye. Kalau lokasi korang berdekatan dengan tempat saya, saya boleh direct je pergi site dan sy boleh sukat dan kita boleh discus design, colour mcm mana yg korang nak. Tapi kalau jauh, pun saya masih terima, just email je pd sy. Untuk payment sy akan ambil half before start design dan clear payment masa dah final nanti. Harga bergantung pada masa yg korang bagi utk sy siapkan,  view, dan seberapa detail yang korang nak untuk drawing tu.. means.. saya akan lengkapkan dengan material apa yg saya gunakan utk design tu...lebih kurang begitulah... ok.. Boleh email cepat2 coz kena susun 1 persatu...sebab kuato seminggu ni dah pun penuh... part time saja2 sambil duduk2... happy bila tengok setiap lukisan yg saya hasilkan... Jadi jangan segan2 ye nak email saya... harga still boleh nego... =)

Ni antara freelance yg sy handle...

10 Jun 2013

Increment yang x disangka2



Betul lah orang kata... Tuah Ayam nampak dikaki, Tuah manusia xde sape tahu... hm... ni la dia rezeki masing2... memangla x disangka2... Disebalik keikhlasan saya menyiapkan banyak projek company tanpa banyak bunyi akhirnya dipandang oleh bos... syukur sangat.. bulan ni gaji saya dinaikkan sebanyak RM500... Alhamdulillah, orang pertama yg saya hubungi tentulah suami tersayang dan kemudian mak di kampung. Lega sangat2 dengan rezeki yang tak disangka-sangka. Kalau diikutkan hari ni genap sebulan saya bekerja di company baru... Mungkin rezeki awal dari yg diduga... Ni la increment paling banyak yg saya dapat dlm tempoh saya bekerja...

"Ikhlas dalam bekerja....inshaAllah kalau dah rezeki kita.. =) saya sangat happy hari ni. Semoga setiap masalah yg saya hadapi akan dpt saya selesaikan satu persatu dengan izin dari-Nya... =)