Terima Kasih berada diblog ini! Jom follow! »

31 Ogos 2010

Salam Aidlfitri


Salam Aidilfitri buat sahabat handal dan kepada pembaca blog ini...
Semoga kalian semua berada di dalam keadaan sihat walafiat selalu dan berbahagia hendaknya. Di kesempatan ini penulis ingin memohon maaf sekiranya terdapat tulisan2 yg sebelum2 nya menyakitkan hati sesiapa yg membacanya...
Blog ini sekadar tulisan dari hati penulis sendiri. Sekadar menjadikan blog ini sebagai diari hidup tatkala kesedihan dan kegembiraan melanda hati si penulis.
Harapan penulis, dibulan yg penuh mulia ini...
Sama2 lah kita memohon maaf antara satu sama lain...


Salam Aidilfitri dari penulis dan suami....

Nurul & Ajak :))

Sembonia from huby :)

Happy nyer today... :)) hu3x..... pagi2 huby ajak siap2...nk bawak aku berjalan kata dia.... aku ni pun pantang dengar nak keluar...laju je menyiap... Sampai je kt metro kajang...aloyaaaa sgt2 la jem.... cri agi parking kereta smpai 2 3 kali pusing....hadui...hari dah la semakin meninggi panasnya...akhirnya terjumpa parking but jauh sedikit... jauh gak la nk berjalan... no choice... terima ajela...bersyukur dpt gak parking time ni...maklumlah ari ni kan cuti umum.... tmbh2 org nk bershoping brg raya.... padatlah isi bandar kajang nih...
Lepas je parking...seperti biasa huby mesti pegang tangan aku berjalan2x... (ceeewaaahh..ha3x)
sedang menuju ke metro kajang, mata aku tertumpu pada kedai barangan kulit buatan Malaysia... RORINE.... he3x.. aku pun tarik cepat2 huby masuk dalam kedai tu... aku tunjuk kat huby satu beg tu.. harga dalm RM69.90... xla cakap aku nk...cuma bgtahu ianya cantik.... huby pun senyum je... tetiba dia cakap camni.. ''xmaulah RORINE.... abg nak belikan sayang SEMBONIA... nanti satu hari abg nk belikan ye''. Aku angguk je tanda faham...hu3x... x sabar nk menunggu waktu hari huby nak belikan SEMBONIA...Then kami pun meninggalkan kedai Rorine tu menuju ke Metro Kajang...

Kononnya tujuan untuk ke Metro Kajang sebab aku nak cri tudung untuk satu lagi baju raya... semalam pergi downtown cuma dapat satu je tudung... penyudahnya mata aku pulak tertumpu pada bahagian baju kurung moden... aduhaiii... kurg seposen je seratus... akhirnya huby mengalah... kesian katanya.... dia belikan baju tu utk aku...wane kunin...horey2x..... cyg abg..! muach!
Kami pun berjalan2 la lagi... huby tarik aku ke bahagian handbeg wanita... pastu ditariknya pulak aku ke bahagian SEMBONIA... adus rambang mata aku....tpi xpe... aku faham... nk raye ni...byk nk pakai duit... nnti2 la beli handbeg tu... but ade satu beg yg menumpu mate aku mase tu... aduh2 pedih... harga RM 268.. tu pun dah offer.... makaih... xpe pendam je la dulu perasaan tu...
''Sayang nak ni x?'' Huby angkat handbeg putih tu kearah aku.... aku senyum jela... cakap memg suka... tpi bukan sekarang.. biar dulula...
Sepantas kilat huby sambar handbeg tu then terus menuju ke kaunter pembayaran....
HAH!!! aku mcm tu..... betul2 ke dia nk belikan aku SEMBONIA ni??? terkebil2 aku jap.... rasa bersalah juga... x minta pun... cuma ckap...memgla nk beg tu... tpi harga mahal sgt la...aduhaiii...

Dah bayar...huby bgi aku pegang beg plastik yg berisi tu...

''Time kasih abg.... maaf ye habiskan duit abg pula... ayg cakap je...bukan paksa abg belikan...'' Aku bersuara pada huby... Huby senyum je....


''xpe... abg nk ayg bergaya dihari raya ni... bawa beg SEMBONIA.....'' Huby senyum lagi... aduhai...tersentuh hati aku... time kasih abg.... sayang sgt kt abg.... I LOVE U dear.... :))

Sampai kt rumah...terus simpan handbeg kt umah... hahahahaha tpi sempt snap pic nk letak kt blog ni...ha3x....but sekarang baru aku faham.... huby dah berniat nk belikan aku SEMBONIA... i like it.... :))

30 Ogos 2010

Aku Bangga Menjadi Anak Malaysia


30 Ogos 2010

- Lebih kurang pukul 11 malam, aku dan suami bersiap menuju ke downtown Jln Reko, Bandar Baru Bangi. Tengok keadaan terlalu sesak. 5 -6 kali berpusing mencari parking... sesak betul malam tadi... Baru aku teringat, patutlah keadaan di downtown terlalu ramai, esok kan cuti.... cuti KEMERDEKAAN ke 53 MALAYSIA. :) tambahan pula dengan hari raya yg akan menjelang hanya seminggu lebih saja lagi. Downtown di situ panjang... bermacam2 yg ada dijual....Aku mengagagak lebih seribu manusia yang berada disitu ketika itu... jalan pun terhenti2...berselisih bahu....terlalu ramai... aku juga tak ketinggalan mencari tudung raya :D Thanks sayang huby coz belikan me tudung....

Tiba-tiba suasana dipersekitaran dikejutkan dengan bunyi DJ crew yang bertugas.... dengan bilangan....

10..9..8...7...6...5...4...3...2...1 MERDEKA!!!!!!

secara serentak semua yang ada disitu melaungkan MERDEKA! MERDEKA! MERDEKA!

Aku juga tidak ketinggalan. Dan kemudian Lagu Negara dinyanyikan. Tatkala inilah hatiku tersentuh. Tanpa sedar aku menangis... tahu kenapa? Semasa Lagu Negara ini dimainkan, semua pelanggan dan penjual yang berada disitu berdiri tegak. Tak ada sesiapa pun yang berjalan. Yang berjual terus mengunci mulut. Yang sedang sibuk memilih baju turut berhenti seketika... yang sedang duduk melepak turut bangun memberi rasa hormat...Turut menyanyikan Lagu Negaraku. Dalam keadaan manusia yg sibuk melayan nafsu membeli belah, mereka melupakan untuk seketika semata-mata untuk menghormati Lagu Kebangsaan. Masa itu terlalu sukar untuk aku gambarkan. Hatiku berdetik, Aku bangga menjadi Rakyat Malaysia. Suasana masa tu betul2 meruntun hati aku. Aku menitiskan airmata. Hiba terasa. Inilah pertama kali aku merasakan indahnya KEMERDEKAAN itu. Kagumnya aku dengan manusia yang ada di situ.... Lebih kurang 15 minit pertunjukan dianjurkan oleh crew downtown disitu... sangat meriah... menyambut dalam kesederhanaan. Tapi ianya adalah paling bermakna dalam hidupku....

Kepada seluruh rakyat Malaysia.... sama2lah kita menjaga keharmonian negara ini. Hentikan segala propaganda yg dapat merosakkan ikatan perkauman yg telah sedia ada... Walau aku tak punya pengalaman dalam menghadapi peperangan, tetapi cukup untuk kita membayangkan seksanya kehidupan sesetengah negara yang pada waktu ini hidup dlm kesengsaraan tanpa Kemerdekaan... Dijajah oleh mereka yang tamakkan kekuasaan...

Rakyat Malaysia....Hargai Kemerdekaan yg kita kecapi hari ini.... Ingat,,,nilai Kemerdekaan tiada tolak bandingnya....

Aku bukan sesiapa.... cuma sebagai Rakyat Malaysia biasa....

Malaysia....
Aku bangga menjadi anak jatimu...

27 Ogos 2010

3 in 1.... (stress, ramadhan, Xixi) ^_^

oh tersangatlah bosan... sangat2 bosan... bersendirian... huby kerja... no choice melainkan memerap di bilik ni... rasanye semua kerja rumah dah buat semalam... persiapan nak raya... langsir sume dah cuci... tinggal nk pasang balik je.... habuk2 semua dah dilap... excited nak raya...hahahahaha

so hari ni.....sedang mencari kerja nak dibuat.... hurm... bestnya if dapat berbuka puasa dengan mak kat kg... xpe2 sabar ye.... menghitung hari nk bercuti ni... mom..i miss u so much!!!

Adoi...ape lagi nak dibebelkan hari ni... xde idea... OMG! stress sangat duduk dirumah... nak keluar???? no no no.... xde feel langsung keluar if huby tak ikut sekali.... hohohoho...(berkepit je la kan) ape2 pun aktiviti nk keluar mesti tunggu huby balik....aiseymen....

cuit sikit bulan Ramadhan.... Tahun ni Ramadhan rasa sekejap sangat... lip lap lip lap... tinggal seminggu lebih je lagi nk beraya... sedih juga nk meninggalkan bulan Ramadhan... Bulan Ramadhan la paling meriah bagi aku dan rasa2 buat semua yg beragama Islam.... Same2 la kita menambah amalan dibulan yg mulia ni.. :)

Dan aku menanti sesuatu.................... ^_^ huhuhuhuhu... moga2 cepat2 sikit si XIXI keluar ye.... x sabar menanti kamu.... dan hampir2 membuat jantung ku luruh.... alhamdulillah loan aku approve.... :) termakbul juga impian aku nk ada XIXI sendiri.... sedang menanti masa,.... semoga semuanya berjalan lancar... boleh ku bawa my best friend Mis Lim bersiar2.... :)

18 Ogos 2010

Pengakuan seorang suami Mithali

Cerita yang ingin dikongsi bersama: **sumber dari satu blog lain :)

Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel, merengek atau menggilai seperti puntianak. Seburuk-buruk perangai wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan

Jika isteri saya tidak berada di rumah, rumah boleh jadi porak peranda. Memang betul, jika isteri ada dirumah kepala selalu pening dan berserabut apalagi jika time tu saya kebetulan bercuti. Kalaulah waktu itu, si dia tak ada kat rumah alangkah tenteramnya. Boleh buat apa yang saya suka. Boleh berlingkar depan tv tanpa sebarang gangguan mental dan fizikal. Pendek kata, bebaslah.

Tapi hairan, apabila isteri betul-betul tak kat rumah, saya pula terasa separuh mati. Sehari dua memang syok , tak dengar suara jeritan dari dapur minta tolong, tak ada orang nak kritik, semuanya berjalan dengan tenang.

Tapi masuk hari ketiga, saya terasa sesuatu yang hilang. Lebih-lebih lagi bila tuala dah berbau masam… tak tahu nak cari yang bersih, ubat gigi habis, tak tahu di mana dia simpan stock.

Masuk hari keempat, rindu mula terasa. Walaupun kat pejabat ramai gadis cun melecun tapi wajahnya yang dah ditatap sejak tarikh nikah itu juga yang mengetuk pintu hati. Walaupun dia tak secantik artis tetapi senyumnya ikhlas, sentiasa lekat di hati dan sukar cari pengganti. Apabila rindu mencengkam, semua tak tentu arah , cerita tv dah tak best lagi. Lebih-lebih lagi bila laundry basket dah makin bertimbun dengan baju kotor, seluar dalam bersih dah habis dipakai. Tandas dah mula licin berdaki….lantai dah berbelak, tak di mop….

Setiap malam keseorangan, baring di katil, tengok siling. Bila keseorangan begini baru rasa benar kesepian. Jangan kata sebulan atau setahun, belum seminggu isteri tak ada kat rumah, saya dah terasa separuh pengsan. Jadi, para suami jangan buli isteri kita. Kalau boleh tolong dia buat kerja rumah. Bukan dok depan tv setiap hujung minggu dan baca akhbar. Mereka bukan orang gaji kita. Mereka isteri kita, kawan baik kita dan buah hati kita.

Ingat duit hantaran yang kita bagi masa nikah dulu cukup ke nak bayar
gaji dia seumur hidup?

ikhlas dari tuan punya blog : Renung2kan.... :)

15 Ogos 2010

Penipu Email

Aduhai....pepagi cek email dapat email yg x sepatutnya.... ishhh semak btul mailbox aku... xpe2x...nk share sikit ngan korang.... ni adalah2 satu sumber penipuan yg wujud... ish2x... manusia di akhir zaman.... (untuk baca dengan lebih jelas...klik image ye...atau baca je kt bawah tu...dh siap saya copy paste.... :))

''Assalamualaikum

Saya adalah Nur Fatima Binti Abdullah, seorang rakyat Malaysia yang bekerja di HSBC Bank, Amerika. Saya adalah seorang Pengurus Besar di Bahagian Audit Dalaman.

Dengan rasa hormatnya, saya memohon kepada anda untuk menganggap segala isi kandung “mail” ini sebagai amat peribadi dan menghormati integritinya.

Atas siasatan terperinci yang hanya saya seorang saja individiu yang mengetahui latar belakang anda, saya dengan ini ingin memberi informasi yang saya tahu anda akan sangat berminat dan cenderung serta berupaya membantu.

Saya sedar anda pasti tertanya mengapa anda di pilih untuk segala ini. Oleh itu, saya mohon anda meneliti apa jua yang akan saya bentangkan selanjutnya agar dapat memahaminya.

Memandangkan keadaan yang sudah runcing kini, saya ingin meminta bantuan dan kerjasama anda untuk mendapatkan sejumlah wang yang yang telah berada dalam akaun 'dormant' saya sejak tahun 2002 lagi. Wang ini saya perolehi dari Amanah Wasiat , dimana 40% akan di serahkan kepada anda sebaik ianya di sahkan berada dalam akaun pilihan anda. Wang ini berjumlah US$1.5 JUTA. Baki sebanyak 60% lagi adalah milik saya. Kerjasama anda untuk mendapatkan wang warisan ini adalah kerana Pemegang akaun ini yang merupakan seorang Usahawan berbangsa Iraq telah pun meninggal dunia dan beliau tidak meninggalkan seorang waris pun. Informasi ini telah saya dapati ketika saya melakukan tugasan Audit Dalaman ketika itu.

Saya tidak di benarkan membuat sebarang tuntutan kerana posisi saya tetapi saya sememangnya boleh membuktikan kepada Bank bahwa saya dalah Pewaris sah kepada wang tersebut.

Anda hendaklah bekerjasama dan membantu saya dalam kes ini kerana jika tidak kesemua wang tersebut akan di serahkan kepada Jabatan Perbendaharaan Negara, apabila tiada tuntutan di buat dalam jangka masa yang di berikan.

Segala informasi dan langkah-langkah yang perlu di ambil akan saya beri secara terperinci apabila anda cenderung untuk membantu saya.

Kepercayaan dan keyakinan lah yang akan membuahkan hasil yang lumayan.. Walau pun jumlah yang diberikan mungkin kecil dari kaca mata anda tetapi ia adalah anugerah yang tidak ternilai dan tidak di sangka. Jika di biarkan ,wang itu akan lupus begitu saja. Keikhlasan anda dalam membantu saya dalam tuntutan ini amat saya hargai dan harapkan di mana kita sama-sama akan memperolehi keuntungan.

Jawapan anda terhadap kes saya ini hendaklah di salurkan melalui E-mail peribadi saya iaitu nurfatimabintiabdullah@rocketmail.com Ini sangat penting dan apa jua informasi seterusnya akan saya beritahu kelak.

Jutaan terima kasih di atas masa dan perhatian anda.

Wassalam

NUR FATIMA BINTI ABDULLAH''

Manusia di akhir zaman.........mcm2 cara yg dorg buat utk menipu...nk kaya cepat... kepada kwn2 sekalian jangan mudah terpedaya... ini baru satu jenis... rasanya bermacam2 jenis lagi cara penipuan yg rancak dilakukan yg kita tak tahu dan sedar.... be careful... :))

14 Ogos 2010

Me & Lim

14 August 2010

9.00 pagi

Seawal pagi Lim call mengingatkan aku cepat bersiap... aku terkebil2 bangun terus capai tuala dan mandi... turun sahaja di perkarangan bawah apartment aku tgok Lim Tai Lin dan suaminya Hek kek keong sedang asyik melayan anaknya xixi main papan jongket di taman permainan. Pada mulanya aku agak berat hati untuk menerima ajakan Lim untuk ikut dia ke satu tempat. Tambah pula huby x ikut... aku ni jenis susah sikit nk keluarga kalau tanpa huby.... :) Tetapi sebab dah dipujuk banyak kali....akhirnya aku turut. Seperti biasa.... aku memang rapat dengan Lim... aku suka dia.... dia baik dengan semua orang... hampir semua org di office suka berkawan dengan Lim. but aku yg paling rapat... if aku sedih aku akan cari Lim... if Lim sedih pun dia akan cari aku.... Memang kami rapat...

10.00 pagi...

Sebelum tiba ke destinasi yg dituju (desa petaling) kami singgah dulu ke kilang kepunyaan husband Lim. Menunggu family Lim sekeluarga..mereka juga akan sama follow ke tempat dituju... disitu aku berkenalan dengan family Lim sekeluarga... mereka juga baik2 org nya.... :)

10.30 pagi
Akhirnya kami tiba di destinasi yg dituju... Rupa-rupanya Lim dah buat appoitment dengan pakar pemakanan untuk kesihatan badan untuk aku dan family dia... :) So semua nya sekali menjalani proses untuk menguji tahap kesihtan badan... Tinggi... berat... dan sebagainya... dan turut diberikan nasihat dari pakar apa yg aku boleh makan dan x boleh makan dalam proses penurunan berat badan... Aku hapy sangat mempunyai kawan yg betul2 sanggup berkorban masa utk aku.... aku sendiri x terfikir mcm tu... satu perkataan yg xkan aku lupa dari mulut Lim sampai bila2x...... ''Nurul... i try the best utk tolong u kuruskan badan.... i nak u perfect!''
Aku hampir menangis masa Lim cakap macam tu.... My God...aku dipertemukan oleh Tuhan dengan kawan yg baik hatinya...walau dia bukan sebangsa namun aku gembira... Dan bermulalah titik semangat aku utk meneruskan diet mengikut nasihat pakar.... Then Lim berjanji akan bawa aku 2 minggu sekali berjumpa dengan pakar tersebut untuk follow up kesihatan diri.... dalam hati aku berdetik....''berapa ramai kawan yg sanggup berkorban masa dan wang untuk mengambil dan menghantar aku kerumah semata2x utk aku sihat dan hapy? diulangi...tanpa aku mengeluarkan duit sesen pun.... kajang ke desa petaling...

( Lim & Me)
12.45 tengahri

Kami akhirnya selesai proses kaunseling... family Lim dan anaknya xixi pulang dahulu... kerana aku, Lim dan husband Lim masih ada urusan yg perlu dilakukan..,, Aku x tahu kemana destinasi seterusnya... tpi yg pasti aku tgok jalan bukan menuju ke kajang.... Then aku pun bertanya pada Lim... kemana nk pergi? Lim dan husband dia senyum....

Lim cakap '' I nak bawa u pergi ambil product... i beri u free... i ikhlas tolong u....''
Aku cam pelik....product apa...? hurm aku ikut saja....
Kereta menuju ke puchong pula.... area di Tesco Puchong.... sampai sana kami masuk ke pusat Easy-phamax... aku hanya mengekor Lim ....

''Nurul... u makan ni untuk buang toksin dalam badan u.... baru diet u cepat turun...''
Lim menghulurkan 2 kotak product... aku belek2 product tersebut....hampir aku melopong.... harga 1 kotak RM 300 dan satu lagi berharga RM150.... total RM 450..Belum sempat aku cakap apa2.... Lim lebih dulu mencelah... '' u jangan risau... ni free bagi u... i nak u kurus''. Aku gamam sekejap.... nak menangis usah nak kata la.... sebelum ni aku selalu mengadu dengan Lim tentang badan aku yg semakin meningkat... pernah juga aku menangis kadang2 putus harapan... :( tpi Lim adalah satu-satunya kawan yg mendengar dan membantu aku, memberi semangat yg x semua kwn2 lain boleh lakukan.... :) i syg u Lim... sebb u the best kawan i.... :)

2.30 petang

Kami bergerak balik menuju ke Kajang... dalam perjalanan balik sedang asyik ketawa dengan Lim...tiba2 Lim tanya...''Nurul... selasa ni u free x?'' aku angguk kepala mengatakan aku free...

''Why? '' aku bertanya seakan pelik....

'' I nak pergi rumah u... lepas balik kerja... i bawa osim machine tolong u pecahkan lemak2 badan...kita buat di rumah u senang sikit''. Kali ni aku xdapat tahan sebak.... ''Lim ...x payah lah...u dah banyak tolong ni... lagi u nak tolong bawa machine osim ke rumah i...'' aku mula2 nk menolak... malu sebenarnya... dia terlalu baik...betul2 dia mahu aku kurus... Husband Lim senyum sahaja... ''No no no... i mesti tolong u... x pa...i jadi u punya sliming center ye...'' Lim senyum... aku mengangguk.... ikut hatiku....aku nk peluk Lim masa tu juga... dlm hatiku berbisik lagi... aku terhutang budi pada wanita itu.... Dear Lim...if u baca blog i ni... i nak u tahu... i hapy menjadi kawan u... Thanks a lot atas semua support u selama ni pada i... budi baik u xkan i lupa smpai bila2.... i akan hargai setiap pengorbanan masa dan wang yg u beri pada i semata2 nk i hapy dan kurus.... betul... i xkan jumpa kawan sebaik ku lagi... love u friend.... :)

3.30 petang

aku smpai dirumah... agak letih seharian... tertidur aku sambil menunggu huby balik kerja... untuk berbuka puasa sama2x... smpai huby dirumah... aku ceritakan gembiranya aku hari ni... huby senyum juga mendengar aku bercerita... ''apa saja asal ayg bahagia...'' Huby cium dahiku...
Terasa indah hidupku disamping suami tercinta dan kawan yg menyanyangi aku.... Lim.... :)

10 Ogos 2010

Ahlan Ya Wasahlan Ya Ramadhan

Semoga Ramadhan kali ini dapat memberi ruang kepada aku dan umat islam yang lain bagi menambah amalan kebaikan..... Amin.... Selamat Datang Ramadhan... =)