Langkawi Honeymoon



12/11/2012 - isnin
Pukul 11 malam kami berdua bergerak menuju ke Kuala Kedah dari Kajang... Saja gerak malam.. konon nak mudah perjalanan... :) kami memilih ferry je untuk honeymoon ke langkawi ni. Nak book flight memang dah tak sempat, coz ikut perancangan awal aku dan suami, destinasi honeymoon kami kali ni adalah terengganu... he3... memandangkan sekarang musim hujan, jadi last minutes kitorang tukar plan... then fikir.. kalau pergi langkawi, balik dari honeymoon boleh terus singgah ke kampung... :) Kereta kami pinjam kereta sepupu je... coz kereta dia myvi... save sikit minyak... thanks a lot eda... bagi kitorg pinjam kereta... tukar seminggu jap.. eda bawak persona kitorg...dan kitorg bawak myvi dia... hi3... Malam tu kitaorg bergerak dengan gaya cool je... huby say... kita gerak slow2 je... Sepanjang nk menuju ke Kuala kedah tu... dekat2 600km ye...hu3.. terbeliak gak bijik mata masa tengok signboard di highway...hu3... but still berlagak cool... then pandang huby... hahahaha... ''kita memang buat kerja gila!'' kitaorg pun sama2 ketawa... Kesihatan aku malam tu kurang sihat sikit... selesema + batuk... aduhai... kalau x disebabkan hotel dan kereta sewa yang dah pun kitorg book dan bayar awal2... mau cancel ni...hu3... Sepanjang perjalanan tu.... 2 kali kami berhenti di R&R... sekali di hentian R&R Tapah dalam pukul 2 pagi... dan kemudian di hentian R&R Bukit Merah...kami tidur sekejap dan selepas solat subuh dalam lingkungan pukul 6 tu... kami pun meneruskan perjalanan ke Kuala Kedah...

13/11/2012 - selasa
Alhamdulillah, kami sampai di Jeti Kuala Kedah dalam pukul 8.30 pagi... Cari port untuk sewa tempat letak kereta...murah je... kebetulan cuti sekolah time tu.. jadi ada satu sekolah, pihak PIBG sewakan tapak sekolah untuk park kereta... jadi 3hari 2 malam... RM20 saja... ok lah kan... 


Serius, kami berdua memang main hentam je.. Sampai di Jeti Kuala Kedah, macam org blur2 kejap.. hahaha... cepat2 cari kaunter tiket ferry... Lastly dapat tiket ke Langkawi pukul 9.30 pagi... Oklah.. dalam 30minit saja kami nak tunggu lagi... Harga tiket ferry dari Kuala Kedah ke Langkawi RM23 je seorang Sehala.... Sehala yeeee... bukan pergi balik... jadi pergi balik seorang RM46... tu dari Kuala Kedah ke Langkawi lah... Ada satu lagi jalan nk menghala ke Langkawi ni, dari Kuala Perlis... Lebih kurang macam nilah, kalau dari Kuala Kedah nak ke Langkawi perjalanan dalam ferry dalam 1 jam macam tu.. Tapi kalau dari Kuala Perlis ke Langkawi, perjalanan dalam ferry anggaran 35-45minit je... Tapi kalau untuk ke Kuala Perlis, kena memandu 30minit lagi selepas Kuala Kedah... sebab atas lagi kan... kira, kalau lama diatas jalan, diatas ferry sekejap je la... so boleh pilih lah yang mana nak. Macam kami dah tak larat nak duduk lama dalam kereta... xpela pun lebih 15 minit je pun duk dalam ferry... Tips ni.. sebaiknya tunggu je dekat Jeti, sebab dorang akan bagi pengumuman pada para2 penumpang... macam kitaorg hari tu la... tiket pukul 9.30pagi.. tapi pukul 9.20 pagi ferry dah bergerak dah... haaaa... bahaya ok... kena standby la... jangan pergi merayap2 dah... sebab ferry main jalan je...hu3... 

Abang dlm ferry
Dalam pukul 10.30 pagi kami dah pun berpijak di bumi helang... Alhamdulillah3... berkali2 aku mengucap syukur... dengan keadaan yg selesema + batuk...cuaca pulak hujan, Allah permudahkan perjalanan kami dari Kajang - Langkawi... Macam mimpi pun ada..ha3... Lagi bersemangat bila tengok dari jauh helang batu yang besar tuuuuuu.... teringat cerita Cinta Luar Biasa... aduhai...
Sampai je di Jeti Langkawi, Kereta yang kami book dah pun menunggu... Thanks En. Shahril... Kitaorang sewa kancil auto je.. 3hari 2malam.. RM140... ok la kan? hu3.. Korang nak pergi Langkawi gak? Then nk sewa kereta gak? Ni no Tel En Shahril (010-3801170)... boleh deal awal2 dengan dia... Book fees RM50 je.. balance korang bayar masa korang pickup kereta tu di Jeti nanti.. he3.. xdelah sampai2 sana terkial2... tapi... korang pun x payah takut gak.. sebab dekat kaunter jeti ada kaunter2 untuk kereta sewa.. cuma mahal dan tak jelah bezanya.. lagi2 kalau hari cuti umum... Lagi satu.. hati2 dengan Ulat kereta sewa ni... sebaiknya korang terus ke kaunter... comfirm selamat... ulat kereta sewa ni bukannya semua tak ok, cuma risau x selamat jela.. ti dah bayar2..keretanya x dipandang.. how? hu3...

Eagle Bay Hotel
Kami Check in awal hari tu.. dalam pukul 11 pagi... di Hotel Eagle Bay,Kuah,  boleh search kat http://www.eaglebay.com.my/ Alhamdulillah, sekali lagi Allah permudahkan urusan... Bilik kami kosong.. jadi dapatlah kunci awal... he3... boleh lah mandi dan bersihkan diri... seharian memandu dari Kajang, badan pun dah bau hangit... Untuk hotel, memang aku dah pun book dan clear payment 2 minggu sebelum kami bertolak.. sebab fikir tarikh yang kami pergi tu memang time cuti sekolah dan kebetulan cuti Deepavali dan Awal Muharram... Comfirm hotel2 cepat full... Untuk hotel, murah jugakla.. kami dapat promosi.. selalu RM160/night.. tpi.. kitaorang dapat RM125/night.. sekali breakfast... murah kan untuk hotel 3 stars? Rezeki kot, Allah permudahkan lagi semua urusan kami... Alhamdulillah, memang segala2nya berjalan dengan lancar...

Lepas je kami mandi dan rehat2, perut dah kelaparan... kitorang pun terus gerak cari tempat makan... Hurm.. Langkawi sangat senang nak cari kedai makan... mana2 pun ada kedai makan... Makanan dia pun murah2... jadi tak payah risau lah kalau nak cari kedai makan ni... he3... tinggal duitnya je lagi.. 

Laksa sini the best!

Kitaorang makan area Duty Free sana nun... lepas makan terus g tengok2... memang murah la... macam2... pinggan mangkuk la.. hu2.. tpi x larat la nk g hangkut pinggan mangkuk semua tu.. nehe3... Lepas je cuci mata sekejap, kitaorg pergi ke Dataran Helang... for? ape lagi... he3... nak pergi snap gambar banyak2 la kat helang gergasi tu.. rugi kot kalau x bergambar kat helang tu... hehehe... salah satu tarikan yang ada kat Langkawi... memang terpegun la tengok helang gedabak camtu... oh.. kerdil rasa diri ni... 


Hurm... berada di Langkawi memang tempat yang tepat untuk honeymoon. Rasa romantik je.. Cuaca di Langkawi selama 3 hari 2 malam disana sangat2 la baik... xde pun hujan... Alhamdulillah, Allah makbulkan doa2 kami suami isteri sebelum kesana hari tu... Risau kan, kami pergi masa musim hujan.. risau kereta jadi kapal je... Jadi, satu hari tu, kami melilau2 dari satu tempat ke satu tempat pusing2 kuah... cari cenderahati utk mak dan mak mertua... 
Me n Haji Ismail Group
14/12/2012 - Rabu

Under Water World
Hari ke 2 berada di bumi Helang... Selepas je brekfast kami bergerak ke Pantai Chenang... Jarak dari Kuah ke Pantai Chenang ni dalam 30minit... sebab tu bila berada di Langkawi, kena la sewa kereta... nak harap teksi risau kena cekik darah je kot nanti... Sangat best berada di Pantai Chenang... view yang tenang je..  Lepas je ke pantai chenang, kami ke Under Water World... Tiket untuk masuk ke Under Water World ni RM28 seorang dewasa... Untuk kanak2 x sure pulak... sebab x tengok... hi3... Best la kat dalam tu.. tengok hidupan2 laut yg x pernah ditengok.. terpesona tengok pemandangan hidupan ikan2... 

me @ beras terbakar

Kemudian kami ke Padang Matsirat, Makam Mahsuri, Beras terbakar dan lain2.... Untuk Island Hopping kami x dapat nk joint, sebab keadaan aku yg selesema + batuk rasa macam x selesa... Hu3, book untuk island hopping dah bayar dah time tu... kira burn je la... he3... rezeki dorang jela tu... Satu hari berjalan di Langkawi memang boleh buat kaki rasa nak tercabut! Sampai je kat hotel, aku wat muka selambe je bukak kasut dan berkaki ayam naik lift... dah x larat ok! hahahaha... en huby ketawa je tengok perangai bininya ni.. habis tu... kaki dah cam x rasa apa2 dah.... pengsan! Tengah malam tu, kitaorg celebrate anniversary dalam hotel je...  dengan kaki lenguh2... kek pun kecik je... hi2... sebab berdua je kan kat hotel tu... mmg la fridge ada disediakan, tapi kan esok dah nk balik... kalau beli kek yg 1kg tu sapa yg nk habiskan? simpan bagi sape? hahahaha.... Ok, dah malas nk type dah ni... layan jela beberapa keping gambar2 kat bawah ni ek... For Abang... thanks a lots menjadi suami terbaik untuk syg... Suke sgt honeymoon jenjalan ni... next time kita plan g trip lain pulak ye... Happy anniversary yg ke 4 abg... Semoga rumah tangga kita sentiasa bahagia.. Dilimpahi rahmat dari Allah... Semoga ikatan kasih syg kita semakin kuat...  Sayang abg dunia akhirat...




peach! @ pantai chenang

i love u so much!

Banyak kiriman orang dari sendiri punya...

Nasi Lemak SALOMA... area Dataran Lang... sedap ye... try la!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Jumlah Kalori Dalam Makanan

Aku Bangga Menjadi Anak Malaysia