20 Ogos 2009

MASAK LEMAK LENGKUAS

Bahan2 : 1-2 cm Lengkuas, 2@3 batangSerai, sehelai Daun kunyit, Cili padi, 1 biji kelapa diambil Santan, Serbuk kunyit, garam sdikit, 2 ulas Bawang kecil, 2 ulas Bawang putih,
Sotong@ayam@lala@udang (ikut mne korg nak)

Cara2:
1. bawang kecik/ bawang putih/cili/lengkuas(dalam 1 cm) di tumbuk @ dikisar halus

2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak then tumiskan bahan2 yang ditumbuk @ dikisar tadi


3. Serai di titik dan dan daun kunyit dihiris dipotong dan masuk sekali dalam tumisan tadi.

4. Tunggu sehingga naik bau...jgn sampai hangit pulak

5. masukkan sotong @ayam@udang@lala dalam tumisan dan tambah secawan kecil air kosong. biar mendidih

6. Lastly masuk santan. tambah garam dan bahan perisa. jgn masak lame sgt kang santan pecah...x cantik dah...k..

7. Siap untuk dihidangkan...MAKAN..hu3x

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Perjalanan Yang Panjang

Rasanya baru semalam melangkah ke dunia pelajar setelah hampir 7 tahun meninggalkan zaman kolej tahun 2006 dulu. Di Politeknik banyak membe...